A napokban rám tört a nagy tavaszi takarítás, aminek keretében egy csomó olyan „kacattól” is megváltam, ami csak foglalja a helyet. Lehet, hogy most megköveztek, de én a gyerekrajzokat is ebbe a kategóriába sorolom. Na jó, nem mindet, és nem véglegesen. Szóval az történt, hogy a gyerekekkel közösen átválogattuk a régi gyerekrajzokat és digitalizáltam azokat, amikről úgy gondoltuk, szép emlékek lesznek, de persze egy párat (mondjuk úgy a 10 %-át) megtartottuk. Az összes többi ment a sulis papírgyűjtésbe. Tegye fel a kezét, aki elrakta azokat a korai rajzokat is, amin két vonal vagy egy firka pacni van, de hát a „gyerek első műalkotása”!? Na, én ilyen voltam. De most négy dobozt (mert ugye négy gyerek van) tömörítettünk össze egy mappává.

És épp, hogy végeztünk ezzel a művelettel jött velem szembe a manosmile weboldala. Ezen az oldalon pont azt tudom megtenni, hogy a cuki, megőrzendő gyerekrajzokból ajándéktárgyat készíttetek. Akár magunknak, emlékképp, akár nagyszülőknek, rokonoknak ajándékképp. Annyira megtetszett az ötlet, hogy fel is kerestem az oldal megálmodóját, Kucsák Mónikát, hogy meséljen kicsit a manosmile-ról.

 

Hogyan jött a vállalkozás ötlete? Mesélj a „születésről”!

Nem annyira egyszerű a kérdés, vagy inkább a válasz rá. Az élet hozta a lehetőséget, mint mindent az életemben. Úgy alakult az életem, hogy irányt kellett változtatnom. Amikor otthon feküdtem a törött kulcscsontommal, volt elég időm átgondolni az életemet. Ekkor fogalmazódott meg bennem egy alkotásvágy. Akkor még nem tudtam pontosan mit szeretnék, majd egyszer csak elém került egy barátunk által Amerikából hozott szórólap. Hasonló vállalkozás volt és borzasztó népszerű. Utána jöttek a gondolatok, hogy milyen jó lenne megmenteni a gyerekrajzokat! De jó lenne, ha sokáig láthatnám őket és nem feltétlenül a hűtőn, hűtőmágnessel felrögzítve, ide-oda csúszkálva, vagy egy mappába elrejtve a következő nagytakarításig elfeledve! Legyen öröm a gyerekrajzban, és a gyermek is legyen büszke arra, hogy milyen fontos nekünk a kis alkotása.

Milyen termékeket készítetek?

Igyekszem minőségi, jól használható termékeket ajánlani. Különösen egyediek a kézzel készült dobozok jegyzetfüzetek, vászonképek. Tervben van hónapról hónapra újabb termék bevezetése. Májusban a textil uzsonnaszalvéta lesz majd az újdonság. A többit még nem árulhatom el, minden hónapban egy meglepetéssel készülök.

Mik a legkelendőbb, favorit termékek?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nincs favorit. Ez abszolút személyfüggő. Van, aki a nagy kézzel készült dobozért van oda és iszonyú jó érzés visszahallani, hogy mikor megkapta örömkönnyek szöktek a szemébe és a szoba dísze lett, van, akik a kötényt tartják a legjobb ajándéknak, van, aki a kulcstartót. Sorolhatnám.

Kinek ajánlod ezeket az ajándékokat?

Mindenkinek. Szülőknek, gyerekeknek, diákoknak, rokonoknak, tanároknak, óvó néniknek, év végi vagy szülinapi ajándéknak, vagy csak úgy vagy akár magunkat is meglephetjük.

Mesélj egy kicsit magadról, magatokról, hogy megismerhessük, ki van a termék mögött!

Egy háromgyermekes anyuka, aki eddig egyetemen tanított, imádta a munkáját, szereti a szakmáját, diákokat, aki most próbálja a gyerekrajzokat megmenteni. Röviden talán ennyi.

Hogy látod magad/a vállalkozást mondjuk öt év múlva? Milyen ötleteid vannak még, milyen irányban bontakoznál?

Nagy a lelkesedésem, szerintem jó az ötlet, jók a visszajelzések. A következő lépés a környékbeli iskolákkal, óvodákkal való együttműködés, mert segíteni jó. Öt év múlva remélem, már többed magammal viszem majd a manosmile projektet és sok-sok ember arcára csalunk majd mosolyt. Hiszen nem véletlen választottam a manosmile nevet, legyen mosoly minden gyermek és felnőtt arcán, mert két ember között a legrövidebb út a mosoly!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket ez a gyerekrajz megőrzési lehetőség, nézzetek szét a manosmile weboldalán vagy Facebook oldalán.