IMG_5950Az, hogy milyen zenével ismertetjük meg gyerekünket legalább olyan meghatározó, mint hogy milyen étellel tápláljuk a testüket vagy milyen könyvvel a szellemüket. Bizony, az is nekünk, szülőknek a felelőssége, hogy milyen típusú zenét hallgattatunk a gyerekekkel. Bár ez a felelősség szó olyan nyomasztó tud lenni, mintha számon kérne valaki, inkább úgy fogalmazom, hogy a mi kezünkben a lehetőség, hogy minél szélesebb körű legyen a gyerekeink zenei jártassága.

És most nem arról van szó, hogy milyen tudásanyaggal fog rendelkezni a komolyzene terén. Egyszerűen csak azt gondolom, hogy minél több stílusú zenét hall a gyerek, annál több hatás éri a lelkét. (Meg persze fejleszti a ritmusérzékét, a hallását, a kognitív képességeit.)

Meg vagyok róla győződve, hogy a széles látókör kialakításához az egyik legfontosabb dolog, hogy kisgyerekkorban sok-sok különböző hatás érjen minket, amik kapcsán aztán rengeteg mindenről lehet beszélgetni.

Az én fiam például imádja a cigányzenét. Nem csoda, hiszen nagyon ritmusos, sajátságos hangzásvilága van, amire jókat lehet táncolni – hát mi fogja meg a gyerek fantáziáját, testét-lelkét, ha nem ezek a tulajdonságok? Miközben hallgatjuk a cigányzenét sok mindenről lehet beszélgetni: a cigányság történelméről, életstílusáról, gondolkodásmódjukról. Persze a gyerek életkorának megfelelő szinten. De biztos vagyok benne, hogy ha ez a beszélgetés nem negatív hangvételű, hanem megpróbálunk objektívek maradni, akkor a gyerek nyitott marad a másként élők, másként gondolkodók elfogadására. Talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit a mai világban meg kellene tanulnunk – mindannyiunknak.

Persze a cigány zene csak egy példa volt, ugyanígy lehet beszélgetni az afrikai zene kapcsán az afrikai életvitelről vagy a swing kapcsán a harmincas évekbeli Amerikáról.

Ebben az utazásban az idő és a tér nem akadály.

Fontos, hogy ne kötelességszerűen mutassunk nekik sok fajta zenét, hanem olyan zenét hallgassunk együtt, amit mi magunk is szeretünk. A gyerekek látni fogják, hogy mi is élvezzük a zenét, a jó példa pedig ragadós. Bár szerintem a zenei stílusok megismerése sírig tartó folyamat, mindig lehet valami csemegére bukkanni. Milyen jó is, ha ezt közösen tesszük meg a gyerekeinkkel! Még egy kapocs, ami összeköti a szülőt a gyerekkel: a közösen átélt élmény, a felfedezés közös öröme. 

Kiindulásként szeretnék egy pár ötletet adni, milyen zenéket lehet hallgatni a gyerekekkel, de szerintem a sor végeláthatatlan (a leírásra kattintva meg is hallgathattok egy példát a YouTube-ról). Szívesen venném, ha kommentben megírnátok, ti milyen egyéb zenét ajánlanátok:

Kérlek, osszátok meg velünk ti is azokat a zenei gyöngyszemeket, amikre ti találtatok rá, ami a ti közös kedvencetek!

Kellemes közös zenehallgatást!

írta: Hanula Erika