863a4897f95b83c2d729033f46ca06e7Ma van a Föld napja. Erről a számomra fontos napról már írtam tavaly egy bejegyzést és mivel azóta nem sokat változott a véleményem nem szeretném ismételni magamat. Viszont a témához szorosan kapcsolódva inkább arról szeretnék írni, miért jó az, ha szabadon koszolhat a gyerek. Nyilván nem arról van szó, hogy ha kell ha nem legyen szutykos és ne mosakodjon, a higiéniára meg fittyet hányunk. De azt hiszem manapság (főleg a nagyvárosokban) annyira eltávolodtunk már a természettől, hogy nem engedünk teret a gyerekeinknek (és magunknak sem) a természetet a maga valójában megtapasztalni. Megfogdosni. Érezni. Szagolni. Tapintani. 

Pedig ez nagyon fontos lenne. És igen, ez azzal jár, hogy a játék közben a gyerek piszkos lesz. Földes, saras, homokos, vizes. És ez így van rendjén. Így tapasztalja meg az őt körülvevő természetet.

Az én gyerekeim egyik kedvenc játéka a kertben a dagonyázás. Azaz összeszednek mindenféle kavicsot, levelet, füvet, virágot, maszatot-moszatot, belerakják valami vödörbe, vizet öntenek rá, és kavargatják. Majd további hozzávalókkal egészítik ki. Akár órákon át.

Igaz, ha őket megkérdezem, azt mondják, varázsfőzetet készítenek 🙂

Soha jobb játékuk ne legyen!

Imádom, amikor ilyet játszanak, mert: csupa természetes dolgot vesznek a kezükbe, a kertben fellelhető növényeket-állatokat tüzetesen megvizsgálják, abszolút a fantáziájukra van bízva, merre alakul a játék, a hozzávalókért fel kell mászni a fára (ugye mondanom sem kell, ez milyen jó dolog!), be kell kúszni a bokrok alá, stb; friss levegőn vannak, nem kell fegyelmeznem őket: hangoskodhatnak, szaladgálhatnak, tombolhatnak (na persze a testi épségre vigyázva). Télen-nyáron, bármilyen időben játszható, sőt nagyszerűen lehet vele tanulmányozni a különböző évszakok terméseit, növényeit. Igazi mesevilág-játék ez! Ja, és nem egy Fischer Price árkategóriás játékról van szó.

Igen, koszosak lesznek (bár nekünk van kinti-játszós-szakadt ruhaszettünk), de ha szabadon hagyom őket kibontakozni, a koszos ruha problémája eltörpül a szerzett élmény és tapasztalás mellett.

Ne csak a Föld napján, hanem egész évben játszhassanak szabadon a természetben – ha kell koszosan is.

Desktop1

írta: Hanula Erika