173Elgondolkoztatok már azon, mi lenne, ha a nap mint nap kezünkbe kerülő tárgyak beszélni tudnának? Mit mesélne az a mákdaráló, amit még a nagymamámtól örököltem? Vagy az a könyv a gyerekek könyvespolcán, amit még apa is a takaró alatt, a zseblámpa fénye mellett olvasott?

És vajon mit mondanának a gyerekek szobájában heverő játékok? Szerintem, sajnos, nagyon sok játék azt mesélné, ahogy valami kínai gyártósoron távol-keleti nők (rosszabb esetben) gyerekek éhbérért rakták össze őket. Hogy silány minőségű alapanyagokból, egykedvű, kiégett munkások alkották őket.

Ezért is örültem meg annyira, amikor rátaláltam az Eperfa játékokra. Ha egy Eperfa játékot a kezembe veszek, az a következőket mesélné:

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három magyar barátnő, egy iparművész, egy textilművész és egy közgazdász (Anna, Emese és Nóri). Mikor megszülettek az első gyerekeik, ők is, mint oly sok lelkiismeretes anyuka szerettek volna minőségi és szép játékokat a gyerekeik kezébe adni, ami nem mellesleg a saját környezetükben előforduló világról szólnak. És ami lehetőleg magyar. Mert az igaz, hogy sok minőségi játék van a piacon, de a legtöbbje import és mondjuk zebrát meg az elefántot ábrázol. Aztán amikor az egyik gyerkőc az erdőben kirándulva elkezdte kérdezgetni, hogy ez milyen madár az milyen fa, az anyuka rájött, hogy milyen keveset tud a közvetlen élőhelyén előforduló élőlényekről. Ezért hárman megalkották az Eperfa játékokat. Fából és más természetes alapanyagokból készült állatokat, növényeket, házakat, gyerek horgászfelszerelést vagy épp ugrálókötelet. Olyat alkottak, ami minőségi – kézzel készülnek, így minden egyes darab egyedi. Ami szép – két iparművész keze alatt mi más is lehetne? Ami magyar – a játékok születésének minden egyes lépése itt történik, Magyarországon. És ami a saját élővilágunkról szól: vannak fajátékok a magyar vizekben előforduló halfajokból, a Magyarországon élő  madarak tojásairól, az itt őshonos fákról, stb. Azt a két mesevilágot szerették volna a játékokban tükrözni, ami mindannyiuk gyerekkorát meghatározta: a Balatont és a Budai hegyeket.”

 

Nos, azt hiszem, sikerült a három évvel ezelőtt ötletet úgy megvalósítani, hogy ha most az Eperfa honlapján körülnézek, akkor elragadnak ezek az érzések. Annyira átütő a hangulata a játékoknak! Talán a Balaton-színű festéknek köszönhetően, talán a játékokhoz tartozó rövid történetek, versek okozzák, talán a játékok nemes egyszerűsége és tisztasága. Nem tudom. De ha a kezembe veszek egy ilyen játékot, tényleg azt érzem, hogy mesél nekem.

170

Körüllengi őket az a sok pozitív energia és gondolat, ami a születésük során érte őket. Beléjük ivódott az a sok szeretetteljes érzés, amivel az alkotói útjukra bocsájtották, hogy a gyerekeknek, családoknak sok örömteli percet okozzanak. Szerintem a gyerekeknek tényleg mesélnek is, hiszen ők még olyan jól tudják ezeket az energiákat olvasni.

eperfa

Én boldogan adom majd a fiaim kezébe a tojás petang-ot (tudjátok, az a francia golyóval dobálós játék, amit a francia bácsik a parkokban szoktak játszani), és biztos vagyok benne, hogy sokat meg fogunk tudni a játék közben (nem csak ők, hanem én is) a magyarországi madarak tojásairól (ezt ábrázolják a “golyók”), kinézetükről, méretükről. Meg egyáltalán arról, milyen madarak élnek körülöttünk.

Csak ki kell várni a legkisebb fiú jövő heti szülinapját, amikor kibonthatja az ajándékát. Én mér alig várom!

Eperfa játékokat az Eperfa honlapjáról tudtok rendelni, vagy néhány boltban személyesen is megnézhetitek, megvehetitek. Ezeknek a boltoknak a listája is fent van a honlapon.

(x) Ha esetleg neked is van olyan terméked, webshopod, üzleted, stb. amiről szeretnéd, hogy hirdetési cikket írjak, kattints ide, hogy megtudd a részleteket.

írta: Hanula Erika