Azt mondják, ebben a mai információdömpingben a gyerekek figyelme sokkal rövidebb ideig tart és állandóan újabb ingerekre vágynak. Tapasztalatból mondom, van benne valami.

Ezt a jelenséget lehet szidni, lehet a kütyüket hibáztatni, vagy a mai rohanó társadalmat okolni, de nem hiszem, hogy ettől a helyzet megoldódna. Én sokkal inkább a cselekvés híve vagyok, illetve, hogy az adott helyzetből mindig a lehető legtöbbet és legjobbat hozzuk ki.

Tehát, ha a gyerekem ingerekre vágyik, legalább azt tudjam én irányítani, milyen ingereket nap. Nem mindegy, hogy számítógépes játék, reklámokkal teletömött tévéadás vagy egy interaktív program az, ami az ingeréhségét kielégíti. Szerencsére egyre több olyan kezdeményezés van, ami kifejezetten (kis)gyerekeknek szól és nagyon igényes, értelmes elfoglaltságot nyújt.

Ilyen program a Bűvös Erdő-Boszorkányos Küldetés is, ami a Vajdahunyadvárban kerül megrendezésre. A kiállítás hihetetlen látványos, sejtelmes fények, álomszerű rajzok, figurák és installációk közt barangolhatunk. Ez nem egy egyszerű kiállítás, amit csak nézni lehet, hanem interaktív, ami azt jelenti, hogy folyamatosan feladatokat kell megoldani a gyerekekkel és így lehet az egyik állomásról a másikra jutni. A cél legyőzni a gonosz Boszorkányt, aki mindenféle csúfságot tett az erdő lakóival, elűzte az erdei manókat, és megbűvölte az erdei állatokat. A kérdésekkel persze az erdőről, állatokról, növényekről, gombákról tanulhatunk, de mindezt úgy, hogy senkinek nem jut eszébe, hogy ez tanulás lenne. Élvezetes, érdekes és izgalmas a gyerekeknek – és felnőtteknek egyaránt.

A hét- és a hároméves fiammal jártam végig a kiállítást, és mind a kettő nagyon élvezte. A hároméves persze nem tudta végig követni a mese szálát, de mivel olyan szép és látványos az egész kiállítás, és nem utolsó sorban szabad rohangálni és nem kel suttogni (gyerekkiállításról van szó ugye), ő is megtalálta a saját maga számításait. A hétévesem viszont csillogó szemmel hallgatta a mesét, próbálta végig csinálni a küldetést, keresni a kérdésekre a válaszokat. Sőt, a végén egy apró ajándékot is kaptak, amit boldogan lobogtatva hozott haza és mutatta meg a tesóinak.

Szeretnék még egy dolgot kihangsúlyozni, ami bár nem a „gyerekséggel” van kapcsolatban, én mégis fontosnak tartom.  Van egy maroknyi elhivatott és kreatív magyar ember, aki egyedül megálmodta majd létrehozta ezt az egész mesekiállítást és azóta is minden fél évben újabb tematikával, de hasonló színvonalon és keretek közt dob a piacra egy-egy ilyen interaktív kiállítást. Hatalmas képzelőerővel és rengeteg munkával hoznak létre valami igazán emlékezetes és izgalmas dolgot a gyerekeknek. Számomra példaértékű, hogy nem a nehézségekre koncentrálnak, hanem „abból főznek, amijük van” és valami fantasztikusat alkotnak itthon.

Ha érdekel titeket a kiállítás az alábbi linken minden további infót elolvashattok: https://www.facebook.com/events/554383328328499/

És még egy kis kiegészítő infó a hosszú hétvégére és az őszi szünetre:

október 22-én (hétfőn) és október 23-án (ünnepnap) – NYITVA

november 1-jén (ünnepnap) – NYITVA

Fontos! Október 22-én és november 1-jén csak a Bűvös erdő kiállítás és játék látogatható, a múzeum saját állandó és időszaki kiállításai zárva tartanak!