TellyMonsterVan a Szezám Utcának egy epizódja (Telling the Truth, Az igazmondás), amiben a főszereplő kis maci (Telly) elejt egy aprócska füllentést, ami aztán egyre nagyobb lavinagörgeteggé alakul át, a végén pedig már nem tudja hogyan másszon ki belőle.

Azt hiszem, ez egy nagyon is valóságos jelenet, szerintem minden kisgyerekes család életében előfordult már ilyen.Nálunk biztosan. A filmben is és nálunk a valóságban is az lett a megoldás, hogy a slamsztikába került gyerek végül elmondta az igazat. Ami nagyon nagy szó, szerintem! Beismerni, hogy hibáztunk, vállalni a következményeket – ehhez nagy bátorság kell egy kisgyerek részéről (is).

El is mondtam a gyerekemnek, hogy mennyire büszke vagyok rá, hogy eljutott odáig, hogy elmondja az igazat. Persze, megbeszéltük azt is, miért nem jó, ha hazudik, de egészében az volt a célom, hogy ne maradjon benne tüske vagy elfojtott negatív érzelem a hazugság-igazmondás kapcsán.

A Szezám Utcás film végén a felnőtt főszereplő (Dennis Quaid) mond egy pár mondatot a szülők, nevelők számára a gyerekkori hazugságokról. Olyan frappánsnak és lényegre törőnek tartottam, hogy gondoltam, leírom nektek is:

“Mindannyian azt szeretnénk, ha a gyerekek az igazat mondanák, hiszen azt szeretnénk, hogy hihessünk nekik. Alapvetően a gyerekek az igazat is akarják mondani, de néha annyira kifordítják-elferdítik az igazságot, hogy az már szinte felismerhetetlen. Az már füllentés, lódítás, hazugság. Miért? Néha azért, mert visszajelzésre vágynak, néha azért, mert fontosnak akarják érezni magukat vagy egy bizonyos csoport tagjai akarnak lenni. És néha azért, mert valamilyen elkövetett hibájukat akarják ezzel takargatni. Mert félnek a büntetéstől.

A legjobb módja annak, hogy igazmondásra buzdítsuk gyerekeinket, ha megértetjük velük, hogy mi valóban hinni akarunk nekik, szeretnénk bízni bennük, és hogy az igazság, akármi legyen is az, mindig elmondható. Az igazmondás hihetetlenül erős kötelék szülő és gyermek között. Sőt, valójában, minden emberi kapcsolatban ugyanígy működik.”

Persze a hazugságnak sok fajtája és oka lehet. Nem mindegy például, hogy egy 4-5 éves gyerek vagy egy kamasz füllent-e nekünk. Egy ilyen “fajta” gyereklódításról már mi is írtunk egy előző cikkünkben.

Egy biztos: szeretgessétek sokat a gyerekeiteket és biztosítsátok őket afelől, hogy a mondanivalójuk/titkaik nálatok biztonságban vannak!

írta Hanula Erika