DivorceSajnos az utóbbi hónapokban sok olyan családot láttam magam körül, ahol a szülők arra az elhatározásra jutottak, hogy elválnak. Ott, ahol gyerekek is vannak, elkerülhetetlen, hogy ez a hatalmas változás meg ne sértse a lelküket. Fájdalmas és nagy tapasztalat ez nekik, de a szerető és okos szülői magatartás sokat segíthet, hogy könnyebb legyen nekik ez az út. Többen is kérdezték, hogy „Mit tegyek, hogyan viselkedjek, mit mondjak neki?”, úgyhogy úgy döntöttem, csokorba gyűjtöm azokat a dolgokat, amik megkönnyíthetik a szülők dolgát.

1. Mondd el az igazat! A gyerekek szuverén egyéniségek, joguk van az igazsághoz. Mindent megértenek, ha a koruknak megfelelően magyarázzuk el nekik a dolgokat.

2. Szorítkozz a lényegre, nem kellenek a részletek! Minél egyszerűbben, érthetőbben fogalmazol, annál könnyebben érti meg a helyzetet.

3. Amennyire lehet, egyeztess az ex-házastársaddal arról, mit és hogyan mondtok el a gyereknek.

4. Ne fess rossz képet az exedről! Bármennyire nehéz is ez egy sértett állapotban, a gyereked az apját és az anyját is ugyanúgy akarja a szeretni. Hihetetlen konfliktus az neki, ha nem teheti meg, mert anya rosszat mond apáról vagy fordítva.

5. Bármennyire is nehéz, ragaszkodj ahhoz, hogy amit mondasz, az igaz legyen. Ne ferdíts, csűrjél-csavarj, mondj igazat – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy be kell ismerned, hogy hibáztál.

6. Tisztázd a gyereked számára, hogy NEM ő a hibás! A gyerekek hajlamosak azt képzelni, hogy ők nem csináltak valamit jól, ezért válnak el a szüleik. Lehet, hogy a szülőnek egyértelmű, hogy ez nem így van, de a gyerekek nagyon tudnak szorongani tőle.

7. Mond sokszor a gyerekednek, hogy szereted! Lehet, hogy ez evidensnek tűnik (mármint a tény, hogy szereted a gyerekedet), de számára világ fenekestül fordult föl. Ha sokszor elismétled neki, hogy az iránta érzett szereteted nem változott meg a számára sarkaiból kifordult világában, azzal kapaszkodót találhat magának.

8. Mesélj neki a várható változásokról! Legyen tisztában vele, mi várható az ő életében (pl. lesz két szobája, egy apánál, egy anyánál), ne a sötétben kelljen tapogatóznia.

9. Próbálj meg minél inkább kiszámítható napi rutint biztosítani számára. Szintén fontos, biztos kapaszkodópontot nyújt számára. (Mindegy, hogy anyánál vagy apánál van, tudja, hogy vacsora után fürdés, fogmosás majd a mese következik.)

10. Hallgasd meg a gyerekedet! Ítélkezés, vigasztalás, csitítgatás nélkül adj lehetőséget számára, hogy elmondhassa, ami a szívét nyomja.

11. Segíts neki megfogalmazni az érzéseit! Sok olyan érzéssel, fogalommal találkozhat, amivel azelőtt még nem, ezért nem biztos, hogy be tudja azonosítani őket. Segíts neki szavakba önteni a tomboló érzelmeit.

12. Nem baj, ha dühös, haragszik, csalódott. Inkább kifelé jöjjenek ezek a negatív érzelmek (ahol te mellette lehetsz és segíthetsz neki), minthogy befelé fojtsa őket. Fogadd el az érzéseit, ne akard megmásítani őket, még akkor sem, ha ezek fájó tapasztalások.

13. Biztosítsd róla, hogy mindkét szülője ugyanúgy szereti továbbra is, és részese lesz az életének, még ha ezentúl külön-külön is.

14. Érintsd őt sokat! Öleld, simogasd, tartsd a karjaidban. Az érintésnek mérhetetlen gyógyító ereje van!

15. Ne hozd a gyerekedet olyan helyzetbe, ahol döntenie kell a két szülője között! 

16. Ne “kémkedj” az exed után! Az rendben, hogy egy apás hétvége után általános dolgokat kérdezel a gyerektől, de olyanokat ne kérdezz, amivel turkálsz a magánéletében.

17. Ne változtass a szülői hozzáállásodon! Lehet, hogy lelkiismeret furdalásod van, hogy fájdalmat okoztál a gyerekednek, de ezt ne azzal akard feloldani, hogy különleges ajándékokat veszel neki, vagy engedékenyebb leszel. A kiszámítható szabályok biztos pontot jelentenek!

18. Ha a gyereked a hétvégét az exednél tölti, úgy búcsúzz el tőle, hogy közben mosolyogsz! Fontos, hogy tudja a gyereked, örülsz neki, hogy az apjánál/anyjánál tölti az idejét. Ne legyen lelkiismeret furdalása, ne szorongjon egész idő alatt.

19. Soha ne veszekedj az exeddel a gyerek előtt! Még azt a feszültséget is leveszi a gyerek, ha az ő távollétében vitatkoztok, de ha ez előtt zajlik, akkor az olyan neki, mint az ostorcsapás.

20. Fontos, hogy a saját magad jól létére is figyelj, ne hanyagold el magad! Figyelj rá, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, étel-ital, testmozgás, én-idő, kikapcsolódás legyen a napjaidban! A gyereked érzékeli, neked mennyi és milyen minőségű energiád van. Lestrapáltan hogy is tudnád megfelelő módon kezelni a gyereked lelki életét?!

 

Persze, vannak olyan esetek is, amikor szakember segítségét is érdemes igénybe venni. Erre mutató jel lehet, ha a gyereknek alvási vagy étkezési zavarai lesznek, éjszaka bepisil, nem tud megfelelően koncentrálni, tanulni, romlanak a jegyei, önpusztító dolgokat tesz, nem vesz részt azokban a dolgokban, amiket azelőtt szívesen csinált, visszahúzódik a szeretett személyektől is, stb. Ma már nagyon sokféle terápia létezik, amelyek segítségével feloldható a gyerekekben a feszültség.

 

Végül pedig szeretném idézni a Missuri Egyetem által írt fikciós gondolatmenetet, ami minden gyerek agyában megfogalmazódhat, akinek válófélben vannak vagy már elváltak a szülei:

 

” Amire Apától és Anyától szükségem van. Egy gyerek kívánságlistája

Szükségem van arra, hogy mindketten részesei maradjatok az életemnek. Kérlek, írjatok levelet, hívjatok föl és kérdezzetek sokat-sokat. ha nem maradtok benne az életemben, úgy érzem, nem is vagyok fontos a számotokra, és nem is szerettek igazán.

Kérlek, ne veszekedjetek, inkább próbáljatok meg kijönni egymással. Prróbáljatok meg közös nevezőre jutni a rólam szóló kérdésekben. Ha miattam veszekedtek, úgy érzem, valami rosszat csináltam és lelkiismeret furdalásom lesz. 

Mindkettőtöket szeretni akarlak és jól akarom érezni magamat mindkettőtökkel. Kérlek, támogassatok ebben. Ha féltékenyek  vagy mérgesek vagytok egymásra, úgy érzem, választanom kell köztetek és valamelyikőtöket jobban kell, hogy szeressem. 

Kérlek, közvetlenül egymással beszéljetek, ne nekem kelljen üzeneteket hozom-vinnem.
Ha a másik szülőmről beszélsz, kérlek csak szépeket mondj, vagy inkább semmit. Ha csúnya dolgokat mondasz róla, úgy érzem, azt várod el tőlem, hogy a te pártodra álljak. 

Kérlek, ne felejtsd el, hogy azt szeretném, ha mindketten az életem részesei maradnátok. Azt szeretném, ha anya és apa nevelnének engem, ha mindketten megtanítanátok arra, mi a fontos az életben és mindketten segítenétek, ha problémám adódik.

írta: Hanula Erika