Amikor télen a gyerekeim az adventi naptárt bontogatják, mindig eszembe szokott jutni, hogy ez az izgalommal teli várakozás miért csak decemberben van? Mert az adventi kalendáriumban sem az a lényeg, ami benne van, hanem hogy lehet várni, nap mint nap találgatni, vajon ma mi lesz benne, lehet odaszaladgálni, hogy vajon megérkezett-e már bele a kincs. Csupa izgalom és feszültség – a szó jó értelmében.

Úgyhogy én pár napja kitaláltam, hogy ugyanezt a felállást áthozom most a nyárra, de egy napba sűrítve. Most sem az a lényeg, mit rejt a zsák, hanem hogy lehet várni és izgulni. Szóval egy este megírtam egy levelet a fiúknak, amit másnap reggel az ágyukhoz tettem:

 

Sziasztok!

Szeretnétek részt venni egy játékban?

Minden órában kaptok egy kihívást, amit mind a hármótoknak teljesítenie kell. Mármint nem kell, de aki az összes kihívást végigcsinálja, az a nap végén valami meglepetést kap!

Ha készen álltok, és szeretnétek játszani, nézzetek be a nappaliban a négy kosár közül a jobb szélsőbe. A kihívásokat mindig ott találjátok és ha készítetek valamit, azt is oda tegyétek.

 

Már erre fellelkesültek, és rögtön a kosárhoz szaladtak, ahol a kihívások várták. Ígéretemhez híven csak óránként kapták az újabb feladatokat, hiába kérték, hogy jöjjön mááááár a következő. Hiszen pont az a lényeg, hogy felcsigázzam őket, és ők akarják megcsinálni a feladatokat. És láss csodát! Alig várták, hogy csinálhassák azt, amihez máskor nem igazán fűlik a foguk. Lássuk, mik voltak a kihívások:

 

Első kihívás

Építs legóból egy járművet! Minél részletesebb, annál jobb. Te választod ki, milyen jármű legyen. Egy óra múlva itt vár a következő levél a következő kihívással.

 

Második kihívás

Válaszd ki egy családtagodat vagy barátodat és rajzold le! Legalább négy színt használj! Minél részletesebb, annál jobb. Egy óra múlva itt vár a következő levél a következő kihívással

 

Harmadik kihívás

Egyél valami egészségeset! Te döntheted el, mi legyen az. Egy óra múlva itt vár a következő levél a következő kihívással.

 

Negyedik kihívás

Húsz perc elmélyült olvasás vagy könyvnézegetés. Egy óra múlva itt vár a következő levél a következő kihívással.

 

Ötödik kihívás

Hajtogass egy állatot és egy járművet! Ha szükséges, keress hozzá segítségül hajtogatós könyvet. Egy óra múlva itt vár a következő levél a következő kihívással.

 

Hatodik kihívás

Játsszatok végig egy olyan társasjátékot, amihez mindenkinek kedve van! Egy óra múlva itt vár a következő levél az UTOLSÓ kihívással.

.

Hetedik kihívás

Csinálj meg tíz jógapzózt! De rendesen ám, legalább öt számolásig kitartva! 😊 Ha készen vagy, szaladj anyához, nála vár a meglepetésed!

 

A játék minden várakozásomat felülmúlta! Nyilván tettem a feladatok közé olyat is, ami egy kicsit terelgetés volt (pl. az olvasás és a rajzolás), de olyat is, amit gyorsan megcsináltak (pl. vmi egészségeset enni), és utána azt csinálhattak, amit akartak. Nem akartam az egész napjukat betáblázni. Érdekes módon viszont, az ilyen hosszabb, üresjáratos időkben sem a kütyü és a képernyő jutott eszükbe. Talán azért, mert előtte már belekóstoltak a legós, vagy más kreatív elfoglaltságba, és úgymond “sínre tettem őket”.

Ami még meglepő és egyben pozitív visszacsatolás volt a számomra, hogy délután átjött az egyik fiam kis barátja, aki csatlakozott a kihívásokhoz, majd úgy ment haza, hogy ez milyen tök jó, és otthon ők is csinálhatnának ilyet.

Az az érdekes, hogy ha reggel mondok nekik hét dolgot, hogy mit tudnak csinálni, valószínűleg sokkal kisebb lelkesedéssel jó, ha a felét megcsinálták volna. Így viszont, hogy volt benne akadály, “meg kellett dolgozni” a következő szintért és lehetett izgulni, és végigvezettem őket az egész napon, mindent örömmel és önként csináltak.

A meglepetés pedig egy-egy kindertojás volt, de épp csak azért, mert azt találtam a spájzban, a dugi dobozomban. Szerintem bármi lehetett volna, mert a lényeg nem a cél, hanem az út volt. Hú, most hogy ilyen filozofikusra sikeredett a vége, álljon itt inkább néhány hangulatkép a játékból:

Apát rajzolt 🙂

 

Alkotás közben

 

Mindig azt csinálja, amit a nagyok.

 

 

Jóbarát arcképe

 

Hogyan vegyük rá gyerekünket, hogy olvasson a nyáron 🙂

 

Plank. Kitartják, míg (jó lassan) ötig számolok.

 

 

Próbáljátok ki ti is! Főleg, ha egész napra benn ragadtok a lakásban, vagy nagyon unják magukat a gyerekek, de akkor is jó, ha nyaraltok és valami programot akartok kitalálni nekik. A kihívások bármik lehetnek, csak a képzelet szab határt nekik. Ha gondoljátok, osszátok meg az ötleteiteket, hadd merítsenek mások is belőlük.