96476a862f89eb9ee3230cc234a4bfa0A tavalyi karácsonyi bejegyzésemben arról írtam, mi, az igazi ajándék a gyerekeknek. Gyerekeknek és szülőknek egyaránt. Hogy milyen fontos is az, hogy lelassuljunk és tényleg egymásra figyeljünk.

Az a helyzet, hogy az ajándékokon kívül még rengeteg dolog van, ami a karácsonyi időszak alatt fontos. Persze, vannak általános értékek, most mégis azt szeretném elmondani nektek ÉN mit tartok fontosnak átadni a gyerekeimnek. Nem mindenáron követendő jó tanácsokat adok, egyszerűen csak példát arra,  hogy nálunk mi a fontos.

Tehát mi az a 20 dolog, amit fontosnak tartok, hogy a gyerekeim tudjanak a karácsonyról?

 1. A karácsony a szeretetről és a családról szól. Minden más másodlagos.
 2. Az ajándékok száma semmit nem jelent. Hogy ki adja, és milyen indíttatással, az számít igazán.
 3. A tárgyak elromlanak, széttörnek, elhasználódnak. Az emberi kapcsolatok nem. (Ha dolgozol rajtuk!)
 4. Egy kézzel írott kártya a csomag mellé bearanyozza az ajándékot.
 5. A süteménysütés nagy rumlival jár. Viszont ebből lesznek a közös emlékek.
 6. A családi hagyományok fontosak. Ezek a láthatatlan kötelékek kötik össze a családot. De mindig hagyj helyet az új tradícióknak is.
 7. Az ünnep nem arról szól, hogy degeszre edd magad. A minőségi és az egészséges ételeket nem kell kiiktatni az ünnepi menüből.
 8. Boltban, iskolában, buszon kívánj boldog ünnepeket. Mosolyogj hozzá és nézz az emberek szemébe. Tudják, hogy valóban boldogságot kívánsz nekik.
 9. Ha más gyerekek hisznek még a Mikulásban, az angyalokban, Jézuskában, te pedig már nem, ne ábrándítsd ki őket. Engedd, hogy higgyenek!
 10. A karácsonyfa nem attól szép, hogy tökéletes.
 11. Nem kell minden évben új színű karácsonyfadísz, a ház teljes díszkivilágítása és műanyag dekoráció mindenhova. Ez a fogyasztói társadalom velejárója. Egy szál gyertya ugyanúgy jelképezheti az ünnepet.
 12. Lepd meg szeretteidet apró figyelmességekkel. Mosolyogj rájuk. Öleld meg őket, mondd meg nekik, hogy szereted őket. Semmibe nem kerül, mégis a legdrágább dolog.
 13. Ne pazarolj a csomagolópapírral. Újrafelhasználható ajándéktáska, egy szép anyag vagy kosár is felhasználható a csomagoláshoz. Légy kreatív!
 14. Nem fogsz mindig mindent megkapni, amire vágysz. Légy hálás azért, amivel megajándékoznak.
 15. Szentelj időt arra, hogy meghallgass másokat. Figyelj rájuk. Úgy igazán. Néha ez többet ér minden ajándéknál.
 16. Figyeld meg az ünnep hangulatát, a szeretetet és az odafigyelés érzését. Ne zárd el ezeket az érzéseket a következő karácsonyig, hanem próbálj eszerint élni az év többi napján is.
 17. A család fontos. Nem véletlen, hogy az a családod, aki. Ismerd meg, de ne csak a jelenlegi helyzetet, hanem a múltját is. Ne ítélkezz, csak figyelj.
 18. A szeretet kinyilvánítása nem csak az embertársaink felé fontos. Sugározz pozitív energiát, szeretetet és figyelmet a környezetedben lévő állatokra és növényekre is. Ők is energiával teli teremtmények.
 19. A fenyőillat hozzátartozik a karácsonyhoz. De ettől még nem kell iparilag kitermelt fenyőket kivágni, lehet gyökereset is feldíszíteni. Ha ez nem megy, legalább ne a kukába dobd a már nemkívánatos fenyőfát.
 20. Ne feledd, a karácsony arról szól, amilyen értelmet TE adsz neki. Nem a társadalmi elvárások töltik meg jelentéssel.

+ 1. Csodák márpedig léteznek. A csoda azok számára létezik, akik hisznek benne.

Töltsétek meg ti is az ünnepet a ti értékeitek szerint. És adjátok át a gyerekeiteknek.

Áldott karácsonyt mindenkinek!

írta: Hanula Erika