1328515_potato_loveLapcsánka, lepcsánka vagy tócsni? Mindenki másként ismeri ezt a magyar specialitást. Sokféle elnevezése létezik még: krumpliprósza, prósza, tócsi, macok, berét, stb. A lényeg az, hogy nagyon finom tud lenni és nem is olyan bonyolult. Mindezidáig nem volt igazán kedvem babrálni vele a krumpli lereszelése miatt, de kedvesemnek köszönhetően felgyorsult az elkészítése.

Sokféle alapanyaggal lehet variálni, de kezdjük először az alaprecepttel.

Hozzávalók:

1 kg burgonya

5 gerezd fokhagyma (helyette újhagyma v. metélőhagyma is kiváló)

1 tojás

0,5 dl étolaj

2 bögre liszt (a fele graham is lehet)

só, bors (esetleg szerecsendió)

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, s reszelés helyett én felkockázom, s beleteszem a turmixgép aprító részébe, aminek jó kis pengéje van. A fokhagymákat is beleteszem és ha van otthon csicsóka (nagyon jó ízt ad neki). Besózzuk és pár percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. A reszeléket összedolgozzuk a tojással, az olajjal és a liszttel. Ízlés szerint borsozzuk. Én majoránnát és petrezselyemzöldet is teszek hozzá. A laza masszát evőkanállak tegyük a forró serpenyőre. Ha a lepények alja megpirult, fordítsuk át, süssük készre. Ne formázzuk vastagra a lapcsánkákat, mert akkor belül nem tudnak átsülni.

Variációk:

Sárgarépával, csicseriborsóval, tonhallal, céklával, lila-vagy póréhagymával, káposztával (fele-fele arányban nyersen kell beletenni a zöldséget, de pároltan is készíthetjük). Ha nincs elég tojásunk otthon, főzőtejszínt is használhatunk. Feltétként reszelhetünk hozzá sajtot. Tejfölt, joghurtot, esetleg kefirt is tehetünk rá. Kapros tejfölös túróval is érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat!

Mátyás Judit, alias biobanya