9820-250x250

forrás:foodepix.com

Kedves szülőtársaim! Ti is szembesültetek már azzal a problémával, hogy egy zsúfolt nap után már megint mit adjatok a családnak vacsorára? Hogy mi kerüljön a gyerek uzsonnás zacskójába? Már megint felvágottas-sajtos kenyér?! Na ne… Unalmas, egészségtelen, tele mesterséges adalékanyagokkal, és még drága is (a sok “kis” kiadás jól össze tud ám adódni hó végére). Oké, de ha nem ezt, akkor mi mást?

Ebben próbálunk most segíteni nektek, hogy változatosabban, egészségesebben tudjon enni az egész család! Íme, több, mint húsz kenyérre kenhető alternatíva:

Avokádókrém:

Az avokádókrém elkészítésének sok-sok fajtája létezik. Az alap hozzávalók a következők: fokhagyma, só, bors, pici citromlé és egy kevés joghurt (vagy tejföl) felhasználásával összeturmixolom az avokádót. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve, paradicsommal, paprikával esszük. Az arányok ízlés kérdése, nálunk mindig csak szemre készül. Lehet bele tenni snidlinget, mentát, petrezselymet – vagy amit akartok. A brindza túró is besűríti.

Céklás túrókrém:

1 cékla, 1-2 ek frissen csavart citromlé, 1 tk méz, 200 ml tejföl, 1 mokkáskanál só, 250 g túró.

A céklát apró lyukú reszelőn megreszeljük, hozzákeverjük a citrom levét és a mézet. Ezután turmixoljuk, vagy alaposan összekeverjük és a tejföllel és a túróval. Hűtőben tároljuk. Csak pár napig fogyasztható.

Cukkini krém:

Cukkini, vörös hagyma, foghagyma, pritamin vagy zöld paprika, kevés paradicsom, olaj, só, tartósító szer (ha befőttes üvegbe tesszük). Az arányok ízlés kérdése, nálunk mindig csak szemre készül. A paradicsomból nagyon kevés kell, mert besavanyítja a krémet.

A hagymákat felvágjuk, olajon megpároljuk, sózzuk, majd a kockára vágott cukkinit és a felaprított paprikát és paradicsomot hozzáadjuk. Ha megpuhul ez a lecsós egyed, elturmixoljuk. Tartósítás esetén késhegynyi nátrium-benzoáttal és sok olajjal konzerválhatjuk. Ha mélyhűtőbe tesszük, nem kell bele a tartósító szer.

Csicsóka krém:

A csicsókákat jól megtisztítom és lekaparom a héját. Puhára főzöm őket. Brindza túrót, vajat, zeller zöldet vagy petrezselyem zöldet, sót, köménymagot, fokhagymát teszek hozzá és jól elturmixolom.

Csirkemájpástétom:

A csirkemájat hagymán és fokhagymán megpirítom, s majoránnával, sóval, paprikával ízesítem, majd elpépesítem.

Házi sajtkrém:

100 gr reszelni való sajt, 200 ml natúr joghurt vagy tejföl, 1 csokor vágott petrezselyem.

A hozzávalókat összekeverjük, és pompás, saját készítésű sajtkrémet kapunk.

Humusz, azaz csicseriborsókrém:

50 dkg csicseriborsó, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. szezámmag (vagy Tahini szezámpaszta), 4 ek. olíva olaj, 1 natúr joghurt, pici só és őrölt kömény.

Konzerv csicseriborsót összeturmixolom a többi hozzávalóval.

Juhtúrós köményes:

Juhtúró, őrölt köménymag, tejföl, póréhagyma ízlés szerint.

Köles körözött:

1 bögrényi köles, 1 közepes fej hagyma (lila és vörös is lehet), 1 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, petrezselyem, bors, só, őrölt köménymag.

A köles alapos mosása után megfőzzük, a hagymákat belereszeljük vagy feldaraboljuk, vajat belekeverjük, ízesítés a fűszerekkel és a petrezselyemmel.

Körözött:

Túró (juh vagy tehén), só, őrölt paprika, őrölt köménymag, só, mustár.

Kukoricapástétom:

500 gr csemegekukorica, 100 ml napraforgóolaj, 1 csokor v két teáskanál szárított petrezselyem

A hozzávalókat aprítógéppel, esetleg turmixgéppel pépesítjük. Finom pástétomot kapunk, amely jól helyettesíti a margarint vagy a vajkrémet.

Mogyoróvaj:

Sós mogyoró, kókuszolaj, szezám paszta v. szezámmag és kevés méz. Aprítógépbe tesszük a hozzávalókat, s óvatosan összeaprítjuk.

Padlizsánkrém:

A padlizsán (180 fokon 1,5 órát sütve, megmosva, késsel keresztet vágunk rá, egyforma nagyságúak legyenek), vörös hagyma aprítva, fokhagyma, olívaolaj, só, bors  A megsült padlizsánt kivájjuk a héjából és a többi hozzávalóval egy botmixerrel összekeverjük. az olívaolajat, sót, borsot érdemes apránként hozzáadni és a krémet kóstolgatni, amíg a kívánt konzisztenciát és ízhatást sikerül elértük. a siker titka, a jól megsült padlizsán és a nem túl sok (de nem is kevés) fűszerek egyensúlyában rejlik.  Lecsósan is elkészíthető pritamin paprikával és paradicsommal.

Sütőtökös vaj:

Véletlenül jöttem rá, hogy a vajat össze lehet keverni a sütőtökkel, s ízletes kencét kapunk.

Tejfölös fekete retek krém:

A feketeretket lereszelem, picit besózom. Ha sok levet eresztene, leöntöm róla. Tejfelt, vagy natúr joghurtot, ill. brindza túrót teszek hozzá. Fogyasztása este javasolt, mert köztudottan a fekete retek reggel méreg, este étek. Pirítós kenyérre kenve mennyei!

Tejfeles túró:

Gyerekkorom kedvence. Petrezselyemmel, lila hagymával, kis sóval lehet ízesíteni. Feta sajttal még finomabbá tehető, s így a sót is ki lehet belőle hagyni.

Tojáskrém:

5 tojás, 1 evőkanál kefir, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma,1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors.

Tonhalkrém:

Olajos tonhal, brindza túró, hagymafélék, fűszerek elegye.

 

Melegszendvics receptek (tojásos-tarjás, halas-paprikás, főtt tojásos)

A kenyeret vagy zsemlét előpirítom a sütőben vagy a kenyérpirítóban.

Feltétetek arányát szemre teszem. Botmixerrel összedolgozom a hozzávalókat, kivéve a tarját és az uborkát. Ha kész a massza, a tarját és az uborkát apróra belevágom, összekeverem, a krémet a péksütemény tetejére teszem. Előmelegített sütőbe teszem, 5 perc alatt 130 fokon megsül. Ízlés szerint néhány hozzávaló elhagyható. Tetejére pluszban sajt vágható, ami szépen ráolvad.

Tojásos-tarjás: főtt tojás, füstölt főtt tarja v. bármilyen sonka, valamilyen kemény sajt, pritamin v. kaliforniai paprika, hagymaféleség, brindza túró, kevés tejföl, padlizsánkrém (elhagyható), mustár, befőtt csemege uborka.

Halas-paprikás: tonhal v. szardínia, sajt, brindza, paprika, fokhagyma, padlizsánkrém.

Főtt tojásos: főtt tojás, tejföl, sajt, brindza, őrölt bors, lila hagyma v. sonka hagyma, fokhagyma.

A hozzászólásoknál várjuk a további ötleteket, kipróbált recepteket, családi kedvenceket!

Jó étvágyat!

írta: Mátyás Judit alias biobanya