1362565_baseballNagyon fontos tudni, hogy alapvetően egy gyerek introvertált (befelé forduló) vagy extrovertált (kifelé forduló)-e, mert sokszor ugyanaz az egyszerű megnyilvánulás, egy válasz, egy reakció lehet borzasztó romboló hatású vagy motiváló, lelkesítő, buzdító egy gyerek számára. Csupán attól függően, hogy a fent említettek közül melyik kategóriába tartozik.

Egy kis segítség, hogy honnan tudhatod, melyik típushoz tartozik a gyereked:

Introvertált: visszahúzódó, hajlamos a szorongásra, kreatív, érzékeny, sebezhető, a belső, lelki hatások, élmények iránt érzékeny, fogékony, megbízható, kiegyensúlyozott, nyugodt, esetenként szeszélyes és merev is lehet.

Extrovertált: magas az ingerküszöbe, hangadó típus, domináns, harsány, kezdeményező, szociális, érdeklődésével a külső világ felé forduló, aktív, sértődékeny, élénk, izgulós, bőbeszédű, fogékony, társaságkedvelő, gondtalan, optimista.

Természetesen szinte soha nem fordul elő, hogy valaki kizárólag az egyik kategória stílusjegyeit hordozza magában, de ha a leírások többsége az egyikhez vagy a másikhoz tartozik, akkor tudhatod, hogy  a gyereked alapvetően extrovertált, vagy introvertált-e.

Szóval mi a teendő, ha introvertált a gyereked? Néhány jó tanács:

1. Tartsd tiszteletben a privát szféráját! – ez mindenkire igaz, de az introvertált gyerekekre főként, hogy engedély nélkül ne ronts a magánterületébe. Ez már egészen kisgyerek kortól követendő lehet! Arról nem is beszélve, hogy így aztán különösebb tanítás nélkül megtanulja a gyerek, hogy veled, a felnőttekkel és mindenki mással is tapintatosan viselkedjen.

2. Soha ne szégyenítsd meg nyilvánosan! – természetesen ez is vonatkozik minden gyerekre típustól függetlenül, de egy introvertált gyereket sokkal mélyebben érinthet egy ilyen konfliktus, mint azt mi, szülők el tudjuk képzelni! Nagyon mély és maradandó sebektől kímélhetjük meg ezáltal.

3. Ha új helyzetbe kerül, engedd meg, hogy előbb csak megfigyeljen! – ismerős a helyzet: játszóház, sok új gyerek, anyuka/apuka kedvesen mondja a gyerekének “Na, menjél barátkozni, játszani, látod milyen kedves gyerekek vannak itt!” Hát ez egy introvertált gyereket nem bátorít, sőt! Olyan sokat segíthetünk a gyerekünknek, ha egyszerűen hagyjuk, hogy a saját tempójában oldódjon föl, és nem “lökjük rögtön az oroszlánok elé”, csak mert mi könnyen feloldódnánk.

4. Ha kérdezel, engedd meg, hogy előbb átgondolja a válaszát, ne sürgesd! – lehet, hogy sietnénk, vagy kíváncsiak vagyunk a válaszára, de egy introvertált típusú gyereknek fontos, hogy átgondolhassa, mit is akar mondani. Főleg pedagógusok figyelmébe ajánlott!

5. Ne szakítsd őt félbe! – ha viszont már elkezdte a mondandóját, engedd, hogy végigvigye a gondolatmenetet. Nem hiába töltött időt azzal, hogy végiggondolja a válaszát, lehet, hogy pont a végén van a fontos közlendő.

6. Szólj előre a változásokról! – hogy fel tudjon készülni. Legyen szó arról, hogy tíz percen belül be kell fejeznie a játékot mert vacsora lesz vagy arról, hogy jövőre új iskolába fog járni – adj neki időt hozzászokni az újhoz. Így fel tudja dolgozni, fel tud készülni rá, tudja mi várható. Sokat segítesz neki ezzel a kis “trükkel”!

7. Ha új dolgot tanítasz neki, azt négyszemközt tedd meg! – nagyon feszélyezheti, hogy esetleg más már birtokában van egy készségnek, ő pedig még nem, ezért ha csak előtted próbálkozik és esetleg az elején kudarcot vall, nem érzi olyan megszégyenítőnek, mintha többen is látnák. (Nálunk pont a hétvégén történt meg az eset, hogy B. nem tudott lufit fújni egy szülinapi bulin, és a könnyeivel küszködött, hogy csak ő nem képes rá – pedig szerintem más észre sem vette, de ő nagyon a lelkére vette. Itthon aztán elvonultam vele, egy furulyával és egy lufival és se’perc alatt megtanulta, hogy ugyanúgy kell fújni a lufiba, mint a hangszerbe. Két próbálkozás, nagy nevetés, és már túl is voltunk rajta 🙂

8. Ha megszidod valamiért, azt is privát tedd meg! – ha mások előtt dorgálod meg, arra fog figyelni, mit tartanak róla a többiek és csupán megszégyenülést fog érezni. Ha viszont négyszemközt fedded meg valamiért, akkor tud arra koncentrálni, mi a fegyelmezés tárgya, oka, milyen következtetést kell levonnia. Hidd el, sokkal célravezetőbb és sérülésmentesebb így!

9. Ne erőltesd, hogy sok barátja legyen! – lehet, hogy neked sok haverod, barátod van, nagy társasági életet élsz, de egy introvertált ember kevesebb baráttal is “beéri”. Ezek a barátságok aztán rendszerint nagyon mélyek és tartósak lesznek, úgyhogy légy türelmes, és elfogadó a gyerek barátait illetően!

10. Tartsd tiszteletben a jellemvonásait, ne próbáld meg átalakítani őt! – Lehet, hogy a barátnőd fia a társaság középpontja, sziporkázó és mindenki szereti, ami neked imponál. Lehet, hogy te is ilyen vagy és ilyen gyereket képzeltél el magadnak – de fogadd el, hogy valójában milyen a gyereked és szeresd olyannak! Ezzel segítesz neki a legjobban, ezzel teszed meg a tőled telhető legtöbbet!

következő részben az extrovertált típusú gyerekekkel fogunk foglalkozni.

írta: Hanula Erika