sült zabkásaRégen jelent meg recept az oldalon, pedig a lelki táplálék mellett az is nagyon fontos, hogy milyen fizikai táplálékkal látjuk el a családot. Ez a recept a kisfiam ovijából származik, reggelire szokták kapni. Amikor ilyen esős, nyúlós, szottyos idő van, hogy az embernek leginkább bekuckózni lenne kedve, és arra lép be az ovi ajtaján, hogy isteni illatok szállingóznak a levegőben, na akkor az ember fogja magát és elkéri a konyhás nénitől a receptet. Otthon meg elkészíti a családnak és csak reménykedik benne, hogy másnap reggelire maradjon még egy kicsi.

Annyira sok finomsággal és egészséges dologgal van tele, hogy nagyon ajánlom, legalább egyszer próbáljátok ki!

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 liter tej (vagy növényi tej)
  • aszalt gyümölcsök: 20-20 dkg barack, szilva, áfonya
  • 2 egész tojás
  • 4 ek méz
  • 10 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor
  • egy csipet fahéj
  • egy marék dió

 

Elkészítése:

Előző este kis darabokra vágom az aszalt barackot, egy tálba öntöm az összes aszalványt és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Így éjszaka jól megpuhulnak a gyümölcsök.

Másnap a zabpelyhet, a sütőport és a hideg tejet összekeverem. Hozzáadom a beáztatott gyümölcsöket, a kicsit megolvasztott vajat, a tojást, mézet, cukrot és fahéjat. Jól összekeverem.

Egy gáztepsit (vagy bármilyen nagyobb tepsit) alaposan kivajazok és beleöntöm a masszát. A tetejét megszórom durvára vágott dióval és 160 fokon kb 30-40  perc alatt megsütöm.

Természetesen az aszalt gyümölcsök variálhatóak mazsolával, kandírozott gyümölccsel, stb és a tetejére is lehet mandulát vagy mogyorót szórni a dió helyett.

Jó étvágyat!

(Ha sikerül jó képet készítenem róla, ígérem, fel fogom tölteni. Már harmadszor készülök neki, de mire elkészülök a style-inggal, a fényképezőgéppel és épp van egy kis időm is fotózni, addigra mindig megeszik a srácok a sütit…)

írta: Hanula Erika