concentration-ADHDAmikor ezt a cikket az Empowering Parents oldalán olvastam, rögtön az jutott eszembe, hogy szeretném lefordítani és közzétenni nektek, mert olyan sokan vannak, akiknek segítene. Nemcsak azoknak, akinek ADHD-s a gyereke (ADHD= Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Figyelemzavar, hiperaktivitás), hanem szerintem minden szülő tanulhat belőle. Ha mást nem, azt, hogy jobban megértsük és elfogadjuk azokat a gyerekeket, akik ilyen problémával küzdenek nap, mint nap. Talán így egy kicsit elfogadóbbak leszünk velük. 

“Képzeld el, hogy egy videójátékban élsz, ahol minden egyszerre történik és minden látvány, hang és érzés kizökkent a gondolataidból. Egy átlagos ADHD-s gyereknek így telik minden napja. Azt hiszem, ez nagyban megmagyarázza, hogyan is látják ők a világot.A figyelemhiányos gyerekeknek olyan készségeik nem működnek rendesen, mint a koncentrálás, memória, a külső hatásokra adott reakció kontrollálása és az instrukciók követése. Ha neked is van ADD-s vagy ADHD-s gyereked, valószínűleg ezek a tünetek ismerősen hangzanak. Az elmúlt években valószínűleg sokat küzdöttetek a házi feladatokkal, próbáltatok (valószínűleg csekély sikerrel) olyan feladatokkal megbirkózni, mint kitakarítani a szobáját vagy befejezni a munkáját. És valószínűleg nem is egyszer úgy érezted, képtelen vagy kezelni az elképesztő energiáját és azt, hogy nem képes figyelni rád.

A jó hír az, hogy igenis lehet segíteni az ADHD-s gyerekeknek, hogy jobban tudjanak összpontosítani. Éveken át az volt az álláspont, hogy minden ember meghatározott agysejtállománnyal születik, amihez se nem tud új agysejteket “gyártani”, se nem képes azok működésébe beleszólni. Az utóbbi időkben viszont az idegkutatók felfedeztek az úgynevezett idegformálhatóságot (neuroplasticity), ami képessé teszi az agyat arra, hogy újabb agysejteket állítson elő ill. hogy a már meglévő agysejtek funkcióit megváltoztassa. Ami még meglepőbb, az az, hogy az agy tornáztatásával nem csak az változik meg, hogyan működik az agy, de az is, hogy hogyan néz ki. Hogy mit jelent ez a szülők számára? Azt, hogy van lehetőségük arra, hogy segítsék a gyereküket az ADHD-s tünetek javításában.

Gyerekpszichológusként és egy ADHD-s kisfiú apukájaként olyan gyakorlatokat dolgoztam ki, amelyek segítik az ilyen gyerekek koncentrációs képességeinek javítását. Az a kulcsa a dolognak, hogy úgy játsszuk őket, hogy azt mind a gyerekek, mind a szülők élvezzék. 

Lássunk néhány egyszerű játékot példaként :

1. Érmejáték: Ez egyike azoknak a játékoknak, amiket a Total Focus Program keretein belül használunk. A szülők azért szeretik, mert nem csak a memóriát és a logikát fejleszti, hanem a figyelmet és a koncentrációt is, a gyerekek pedig azért, mert gyors ütemű és élvezetes. Szükséged lesz egy kupac kiválogatott aprópénzre, egy papírlapra és egy időmérő eszközre. Válassz ki öt érmét a kupacból és rakd őket egy bizonyos sorrendbe. Most kérd meg a gyereket, hogy nézze meg jól milyen sorrendben vannak az érmék. Ezután takard le az aprópénz-sort a papírral, indítsd el az órát és kérd meg a gyereket, hogy rakjon ki annyi érmét és ugyanolyan sorban a kupacból, mint ahogy azt te tetted. Ha készen van, állítsd le az órát és ellenőrizzétek a sorokat. Jegyezd föl az időt és azt is, jól sikerült-e megoldani a feladatot. Ha nem sikerült ugyanolyan sorrendben kirakni az érméket, addig játsszátok, míg nem sikerül. Nehezítésként használhatsz egyre több érmét vagy egyre bonyolultabb sorozatot. Minél többet játszotok, annál ügyesebb lesz a gyerek!

2. Relaxáció és pozitív vizualizáció: Ha egyszerű relaxációs gyakorlatokat (pl. mély légzés) pozitív vizualizációval kombinálsz,azzal elősegíted, hogy az agyad új agysejteket állítson elő ill. új készségeket sajátítson el. Kutatások kimutatták, hogy ha pl. gondolatban gyakorolod a helyes golfütést, az agy ezeket a képeket úgy raktározza el, mintha valóban próbálkoztál volna, azaz így gyorsabban fejlődsz a golfozásban. Ezért jó ha az ADHD-s gyerekek “elképzelik”, ahogy az órákon tudnak figyelni, kezelni tudják a konfliktusokat, stb. Ezzel javítható az iskolai magatartásuk. Közösen, próbáljátok kitalálni, hogyan tudtok a legjobban vizualizálni.

5. Memória és koncentrációs játékok: Az olyan gyerekjátékok, mint a memória vagy a Simon mondja nagyban fejlesztik az összpontosítási készséget. Gyorsak és élvezetesek. A memória a képbeli figyelmet javítja, a Simon mondja pedig nem csak a képbelit, de és hallás utánit is. Ha gyakran játszotok ilyeneket, az agy megedződik, az idegek közti összeköttetések megerősödnek és javul a hatékonyságuk. Az interneten ingyenesen is találhatók ilyen figyelemfejlesztő játékok, pl. Memory vagy a Mosquito Killer, idősebb gyerekeknek vagy felnőtteknek pedig pl. a Lumosity.

Amikor ilyen játékokat játszol a gyerekeddel, “edzőként” viselkedj: biztasd és bátorítsd őt, közben pedig jegyezd fel a fejlődése menetét. Ráadásként pedig még a gyerekeddel való kapcsolatod is erősödni fog.

Próbáljátok ki, játszatok sokat, érezzétek jól magatokat együtt! A végén lehet, hogy még a te agyad is jobban megerősödik.

Fontos: ezek a játékok az orvosi kezelés kiegészítéseként javasoltak, azt nem helyettesítik!”

Az “Öt egyszerű koncentráció fejlesztő gyakorlat ADHD-s gyerekeknek” című cikket eredetileg Dr. Robert Myers írta az EmpoweringParents.com oldalára, ahonnan engedélyt kaptam a cikk lefordítására és újraközlésére. Az EmpoweringParents.com egy olyan online felület, amely problémás gyerekek szüleinek nyújt segítséget. 

 

Azért olyan jó volt azt olvasnom, hogy a tudomány és komoly pszichológusok is alátámasztják azt, amire én a gyakorlat során jöttem rá.

fordította: Hanula Erika