kapcsoloVan nekem egy feltevésem, miszerint ahogy születik a baba, a szülőcsatornában egymás után nyomkod meg gombokat az anya szervezetében. Olyan gombokat aktivál, amelyek hosszú távon állítanak át dolgokat az anyában.

Például, átállítja az alvás kapcsolót. A gyerek születéséig olyan állásban volt, hogy “ha fáradt vagyok, kialszom magam 8-10 óra alatt”, most meg átállítódik olyanba, hogy “ha 4-5 órát egyhúzomban tudok aludni, egy hétre elegendő energiával ébredek fel.” Egyébként, ez az alvás gomb nagyon trükkös, mert még az is beállítódik rajta, hogy ezentúl, ha a gyerek két szobával odébb nyöszörög egyet, azonnal képes vagy fölébredni a legmélyebb álomból is. Ha a gyerek születése előtt úgy aludtál, hogy ágyút is lehetett sütögetni a füled mellett, most meg fogsz lepődni, hogy ilyen felszínes alvással is képes vagy kipihenni magadat és regenerálódni.

Aztán ott van az a gomb is, hogy “betegségek kezelése”. Én nem tudom, az anyai szervezet miből táplálkozik, de ha napokon (és éjszakákon!) át beteg a gyereked, emiatt nyűgös, nem kap levegőt, felriad, sír, stb. te akkor is képes vagy ott lenni mellette és erőt önteni belé, pedig napokig szinte semmit nem alszol. Képes vagy simogatni, fogni a kezét, pedig eldőlsz a fáradtságtól. Képes vagy milliószor is ugrani és törölni az orrát, vizet hozni, betakarni. Képes vagy hajnalban a wc mellett fogni a fejét, megnyugtatóan duruzsolni neki, aztán feltakarítani az összepiszkított fürdőszobát. Újra és újra és újra így telnek a napjaid és az éjszakáid, és egészen addig bírod energiával, amíg megint nem csillog huncutul a szeme és nem tér vissza a jókedve, egészsége a gyereknek. Akkor meg kezdődik a “normál műszak”, ami önmagában is elég kimerítő tud lenni. Te pedig még ekkor is bírod energiával.

Van olyan feliratú kapcsoló is, hogy “anyatigris megvédi a gyerekét”. Ezt a baba azért nyoma meg, mert tudja, hogy ha nagyobb lesz, és bármi “rosszaságot” csinál akkor anya borzasztó dühös tud lenni. Viszont, akármilyen mérges is, ha valaki vagy valami rosszal fenyegeti a gyerekét, 180 fokos fordulatot vesz a hangulata, és mindenáron megvédi a gyerekét. Ha kell hegyeket hord odébb és oroszlánok tép szét.

Aztán ott van az a gomb is, hogy “anya nem betegszik meg”. Ezt a gombot tuti megnyomja a kibújófélben lévő baba! Amikor az egész család fetreng az influenzában, anya akkor sem dől ki. Amikor a beteg gyerek éjjel két centiről liheg az arcodba (mert akkor csak anya mellett tud nyugodtan aludni, hiszen onnan kapja a gyógyító energiát), amikor közvetlen közelről rád köhög vagy tüsszög, te akkor sem leszel beteg. Amikor olyan fertőzés megy át a városon, hogy a fél osztály/csoport/iroda otthon senyved betegen, az anyák akkor is bírják. Tuti, hogy a tudatalattiban ott munkálkodik, hogy “én, az anya ápolom a többieket, tehát én nem lehetek beteg”.

Persze ez a rengeteg energia, amivel az anya táplálja a családot (megturbózva a krónikus alváshiánnyal) néha kiüti a vas anyákat is, és ők is lebetegszenek. Szökőévenként ugyan, de eljön az a pillanat. Gyerek előtt, ha beteg voltam, három napig aludtam, bekuckóztam az ágyba, izzadtam, aludtam vagy egyszerűen feküdtem, mint egy darab fa. Gyerek(ekk)el a fedélzeten ez most úgy néz ki, hogy könnyítek magamon egyet a wc-n, amennyire csak tudok kezet mosok, majd megyek folytatni a játékot/etetést/tanulást a gyerekkel. Vagy lázasan fekszem a földön, játszunk, és míg a gyerek választja a memóriában az ő párját, én alszom(!) egyet. Igen, tíz másodperc alatt is be lehet csúszni az alvás állapotába, majd annyira kijönni belőle, hogy megint válasszak memóriakártyát. Jobbik eset, ha ilyen állapotban olyan mesét olvasok, amit már ezerszer olvastunk, ezért kívülről tudom. Így csukott szemmel is tudom mondani a sztorit, és közben pihenhetek. De volt már arra is példa, hogy egy napig egy fél pohár vízen kívül semmi nem maradt meg bennem, de szoptatni tudtam a 4 hónapos gyerekemet. Ne kérdezzétek, honnan volt tejem, nem tudom. (Biztos az extra-szuper tartalék tej kapcsolót is bekapcsolta a fiam a születésekor…)

Kedves anya-társam! Ha te is magadra ismertél a fentiek közül valamelyik esetben, azt kell mondjam, hogy méltán megveregetheted a válladat. És ha valaha is azt gondolod magadról, hogy nem vagy elég jó/erős, ha önbizalomhiányban szenvedsz vagy ha attól tartasz, nem tudsz valamit véghezvinni, hát csak gondolj rá, mikre nem vagy képes a gyerekedért! Csodálatos és nagyon erős nő vagy! Mindenre képes vagy, amit csak célként tűzöl ki magad elé! Mert gondolj csak bele: ha egy éppen születőben lévő kis emberke ennyi kapcsolót képes átállítani benned, akkor te magad, a kifejlett, tudatos felnőtt ember mennyi mindent be tudsz magadon állítani?! 🙂  Hajrá, a határ a csillagos ég! Akármit is akarsz elérni, az erő megvan benned hozzá. A gyereked a bizonyíték rá.

(Ui. Bár a vajúdás hosszú ideje alatt a babának van ideje az összes kapcsolót átállítani, a brit tudósok kutatásai szerint a császárral született gyerek még a kiemelés előtt villámgyorsan meg tudják nyomni az összes kívánt gombot, így a császáros anyukák is “átállítódnak” 🙂 )

Szerintetek van még olyan gomb, amit kifelejtettem?

írta: Hanula Erika