LiebsterAward-600x450Mindig nagy öröm az számomra, ha pozitív visszajelzést kap az oldal, pláne, ha az a “kollégáktól” jön, azaz más bloggerektől. Megtiszteltetésnek érzem, hogy a Csupa Szív Magazin megkapta a bloggerek vándordíját, a Liebster award-ot, köszönöm Értsünk szót, hogy gondoltatok ránk! . Ezt a díjat bloggerek adják egymásnak, elismerésük jeléül. Jó azt látni, tapasztalni, hogy támogatóan állunk ki egymás mellett, nem pedig konkurenciaként tekintünk egymásra. Ez a közösség ereje!

A díjjal jár, hogy válaszoljak öt kérdésre, illetve, hogy adjam tovább az elismerést öt másik bloggernek (akiknek majd szintén erre az öt kérdésre kell válaszolniuk). Az én válaszaimat itt találjátok, az általam ajánlott oldalakat pedig a  bejegyzés végén. Szívből ajánlom, hogy látogassatok el az ő oldalaikra is. 

1. Miért tartod fontosnak a blogod?

Az információ-dömping világában az ember mindenről tud olvasni. Érdekel a gyereknevelés? Rengeteg kisebb-nagyobb weboldal, könyv, folyóirat foglalkozik a témával, szinte mindenre rá lehet találni, ha csak egy kicsit is keresgél az ember. Ezek viszont főként tények. Ha azt szeretnéd, hogy feltöltsön pozitív érzésekkel, energiákkal egy cikk, ha a puszta tényeken túl azt szeretnéd, hogy a szívedet, a lelkedet is egy kicsit megsimogassa egy írás, akkor jó helyen jársz, mert ez a célunk. Nyilván konkrét tanácsokat és információt is közlünk, de olyan ruhába csomagolva, hogy az érzelmi síkon is hasson. A szívedhez szeretnénk szólni, és azon keresztül az elmédhez. Azért tartom fontosnak a blogunkat, mert kevés olyan weboldal van, ami erre is képes, és a visszajelzések alapján mi jó úton járunk. Valami pluszt tudunk adni az embereknek, ami ritka manapság, amikor annyi a lehúzás.

2. Milyen gyakran kerül új írás a blogra?

Ez két dologtól függ. 1. mikor jön az ihlet. Néha egy héten háromszor is sikerül jó témát találni, a szavak szinte maguktól bukkannak fel bennem. Néha úgy érzem, szinte közvetítője vagyok valami közös, nagyon ösztönös női bölcsességnek, ilyenkor mindig “meglovagolom a hullámot”, és írok, amennyit csak tudok. Persze máskor ez sokkal ritkább, nem szabályszerűen kap el ez az inspirációs hangulat. 2. nyilván teljesen hétköznapi, praktikus dolgok is befolyásolják az írások gyakoriságát: mennyire havaz el a sok egyéb munkám, mennyire kötnek le a saját gyerekeim (pl. ha betegen itthon fekszenek), stb.

Persze megpróbálok minél többször tollat ragadni, de arra nagyon vigyázok, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Számomra az a legfontosabb, hogy ha írok, az célba is találjon. Ha csak egy embert is szólít meg, már megérte, de egy embert legalább szólítson meg.

3. Témáidat terv szerint választod vagy az élet hozza?

Legtöbbször az élet hozza. Lévén három gyerekem van, téma akad bőven! Érdekes módon vannak olyan témák is, amelyek ott motoszkálnak bennem, föl-fölbukkannak, ilyenkor tudom, hogy azzal dolgom van, azzal foglalkoznom kell. Aztán sokat olvasom a témában a külföldi oldalakat is, és néha olyan gyöngyszemre bukkanok, hogy érzem, ezt meg kell osztanom veletek. Ilyenkor felveszem a kapcsolatot a cikk írójával, engedélyt kérek tőle, és lefordítom a cikket – így kerülnek a fordítások az oldalra. És persze akad olyan is, amikor tőletek jön a kérés, hogy miről szeretnétek olvasni. Ezt nagyon szeretem, mert ez a legközvetlenebb csatorna, úgyhogy ezennel meg is ragadom az alkalmat, hogy megkérjelek titeket, jelezzétek, miről szeretnétek olvasni. Írjatok akár itt a cikk végén, akár privát levélben.

4. Számodra mit ad a blog írása?

Hm, érdekes, ezen nem igazán gondolkodtam még. De most, hogy feltették a kérdést rögtön az a szó jutott eszembe, hogy kapcsolat. Kapcsolatot tudok építeni a blog által sok más szülővel, nagyszülővel, nevelővel, tanárral, és bár személyesen sosem találkoztunk, lehet, hogy a világ túl felén laknak (hegyek közt vagy tengerparton, eldugott kis falvakban vagy nagyvárosok zsúfolt lakótelepein) mégis hatunk egymásra. Kapcsolatba kerülünk egymással. Mert az a sok pozitív energia, amit kiküldök hatványozottan jön ám vissza! Ami aztán erőt ad ahhoz, hogy folytassam és még többet adhassak nektek.

5. Mi az, amit szeretsz az emberekben?

Az őszinte jóindulatot. Amikor hátsó szándék nélkül az a célod, hogy a másiknak is jó legyen. Természetesen nem a saját magad kárára, önmagad épp olyan fontos számodra, mint mások. De a rosszindulatot, a kibeszéléseket és minősítgetést, a lehúzást nagyon nem bírom. Az őszinte jóindulat számomra sok mindenben megnyilvánulhat: egy mosolyban, amit a boltban a pénztáros felé küldök (legalább ennyivel legyen szebb a napja), hogy ítélkezés nélkül meghallgatom a barátnőm problémáit (hadd tegye le a terheit – nem rám, hanem előttem a földre), ha tisztelettel beszélek a gyerekemmel, nem pedig kioktatóan fölülről lefelé, stb. Apró (?) dolgok ezek.

 

Szerencsére azt tapasztalom, hogy egyre több olyan oldal van az interneten, amit hasonló gondolkodású és lelkületű emberek készítenek és táplálnak, ezért az én díjazottjaim:

1. Kétnyelvűgyerek – A kisgyerekkori természetes, élvezetes, boldogságos nyelvelsajátításról szóló blog. Ha kérdésed, kételyed van a témával kapcsolatban, feltétlen látogass el az oldalra!

2. Égigérőkönyvek – valahányszor felmerült bennem a kérdés, hogy milyen könyv lenne jó az éppen óvodába lépő/iskolába menő/kistestvért kapó, stb. gyerekem számára ide látogattam el. Rengeteg könyvismertető, cikk és információ található az oldalon.

3. Időtetrisz – ha praktikus tanácsokra van szükséged a gyerekszoba berendezésétől kezdve a háztartás egyszerűsítésén át addig, mivel szórakoztasd a gyereksereget egy szülinapi zsúron, feltétlen látogass el az Időtetrisz oldalára!

4. Pénzmesék – Hiánypótló ez az oldal is, mert a gyerekek pénzügyi nevelése a témája. Hogy végre legyen egy olyan generáció, akinek egészséges a pénzhez a viszonya, nem lő sem alá, sem fölé.

5. Ízbolygó – és nem hagyhatom ki a másik nagy szerelmemet, a gasztronómiát sem. Rengeteg gasztroblog van a magyar piacon is, de az Ízbolygót azért szeretem különösen, mert sok egészséges (!) recept szól kifejezetten gyerekeknek, kicsik és nagyoknak egyaránt. Sőt, nagyon sokat közösen is el lehet készíteni velük.

Szívből ajánlom, hogy látogassatok el ezekre az oldalakra is.

írta: Hanula Erika