A sütőtök témakörét jártuk körül, hiszen tele a piac ezzel a csodálatos színű és ízű zöldséggel. Ki-ki a saját ízlésvilágának megfelelően válassza ki az alábbi receptek közül, melyikkel szeretné a családját (és persze saját magát is) megörvendeztetni.
Apukák kedvence: Tökmagos-szalonnás sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök (körte alakú és kerek is egyaránt jó)
- 200 g burgonya
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 g szeletelt bacon v. füstölt szalonna
- 2-3 ek olívaolaj
- 50 ml száraz, félszáraz bor
- 2 zöldségleves kocka v. húsleves alapja
- 2-3 ek tökmag
- 150 ml tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
- A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
- A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
- A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
- A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
- Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
- A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.
- Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig.
- Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
- Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
- A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
- Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
- Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk.
- Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.
- Sütőtök
- burgonya v. csicsóka a leves sűrítéséhez
- vöröshagyma
- fokhagyma
- olivaolaj
- tejszín
- só
- bors (feket és fehér is lehet)
- gyömbér (őrölt v. friss)
- szerecsendió
- kairói shoarma (speciális fűszer)
- feta v. krémfehér sajt
- kis szelet kolbász ízlés szerint
Elkészítés:
- A tök, krumpli és a hagymák előkészítése megegyezik az előző recepttel.
- A hagymákat olajon üvegesre puhítom. Hozzáadom a tököt és a burgonyát.
- Felöntöm vízzel, puhára főzöm. Ízesítem.
- Botmixerrel pépesítem. A végén kis darab kolbászt főzök bele, ami kiváló ízt adhat neki.
- Tálalás: feta sajttal vagy reszelt sajttal, esetleg pirított kenyér kockákkal.
A tiszta ízek kedvelőinek
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök
- ízlés szerint zsálya, oregánó, bazsalikom vagy egyéb kedvelt fűszer
- 1-1 evőkanál vaj és olivaolaj
- 1-1,5 liter húslevesalaplé
- szerecsendió
- kb. fél-1 dl tejszín
- pirított fenyő- vagy tökmag, esetleg mandula
Elkészítés:
- A tököt megpucolom, magjait eltávolítom, kicsi kockákra vágom.
- Az 1-1 evőkanál olaj és vaj keverékét felforrosítom, rádobom a felszeletelt tököt és megszórom a kívánt fűszerrel (zsálya vagy oregánó vagy bazsalikom, stb.)
- Középlángon megpirítom.
- Felöntöm az alaplével és takaraéklángon, fedő alatt addig főzöm, míg a zöldség megpuhul.
- Botmixszerrel vagy turmixgépben pépesítem, majd visszaöntöm a lábasba, beleöntöm a tejszínt és még egyszer felforralom.
- Tálaláskor pirított magokkal szórom meg.
Jó étvágyat!
írta: Mátyás Judit és Hanula Erika