201015_pumpkinA sütőtök témakörét jártuk körül, hiszen tele a piac ezzel a csodálatos színű és ízű zöldséggel. Ki-ki a saját ízlésvilágának megfelelően válassza ki az alábbi receptek  közül, melyikkel szeretné a családját (és persze saját magát is) megörvendeztetni.

Apukák kedvence: Tökmagos-szalonnás sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 500 g sütőtök (körte alakú és kerek is egyaránt jó)
  • 200 g burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 g szeletelt bacon v. füstölt szalonna
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 50 ml száraz, félszáraz bor
  • 2 zöldségleves kocka v. húsleves alapja
  • 2-3 ek tökmag
  • 150 ml tejszín
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés:

  • A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
  • A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
  • A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
  • A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
  • Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
  • A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát.
  • Beleöntjük a bort,  élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig.
  • Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
  • Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
  • A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
  • Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
  • Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk.
  • Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

CsSz

Ínyencek sütőtök krémlevese

Hozzávalók:

  • Sütőtök
  • burgonya v. csicsóka a leves sűrítéséhez
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • olivaolaj
  • tejszín
  • bors (feket és fehér is lehet)
  • gyömbér (őrölt v. friss)
  • szerecsendió
  • kairói shoarma (speciális fűszer)
  • feta v. krémfehér sajt
  • kis szelet kolbász ízlés szerint

Elkészítés:

  • A tök, krumpli és a hagymák előkészítése megegyezik az előző recepttel.
  • A hagymákat olajon üvegesre puhítom. Hozzáadom a tököt és a burgonyát.
  • Felöntöm vízzel, puhára főzöm. Ízesítem.
  • Botmixerrel pépesítem. A végén kis darab kolbászt főzök bele, ami kiváló ízt adhat neki.
  • Tálalás: feta sajttal vagy reszelt sajttal, esetleg pirított kenyér kockákkal.

  A tiszta ízek kedvelőinek

 Hozzávalók: 

  • 300 g sütőtök
  • ízlés szerint zsálya, oregánó, bazsalikom vagy egyéb kedvelt fűszer
  • 1-1 evőkanál vaj és olivaolaj
  • 1-1,5 liter húslevesalaplé
  • szerecsendió
  • kb. fél-1 dl tejszín
  • pirított fenyő- vagy tökmag, esetleg mandula

Elkészítés: 

  •  A tököt megpucolom, magjait eltávolítom, kicsi kockákra vágom.
  • Az 1-1 evőkanál olaj és vaj keverékét felforrosítom, rádobom a felszeletelt tököt és megszórom a kívánt fűszerrel (zsálya vagy oregánó vagy bazsalikom, stb.)
  • Középlángon megpirítom.
  • Felöntöm az alaplével és takaraéklángon, fedő alatt addig főzöm, míg a zöldség megpuhul.
  • Botmixszerrel vagy turmixgépben pépesítem, majd visszaöntöm a lábasba, beleöntöm a tejszínt és még egyszer felforralom.
  • Tálaláskor pirított magokkal szórom meg.

Jó étvágyat! 

írta: Mátyás Judit és Hanula Erika