koles1Néhány évvel ezelőtt ismerkedtem meg a kölessel, amikor is megtudtam róla, hogy kiváló lúgosító. Egy újságban találtam rá egy cikkre, ami röviden a következőket írta erről az igen egészséges gabonaféléről:

Teljes értékű fehérje, lúgos kémhatású, sok telítetlen zsírsav és kevés keményítő van benne, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban (fluor, szilícium).

Praktikus tanács:

Avasodásra alkalmas, egyszerre kevés kölest vegyünk, mossuk meg, 5 dkg köleshez 5 dl víz szükséges, 15-20 perc főzési idő.

A következő recept tartozott még a fentiekhez:

Köles körözött:

Hozzávalók:

1 bögrényi köles, 1 közepes fej hagyma (lila és vörös is lehet), 1 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, petrezselyem, bors, só, őrölt köménymag.

Elkészítés:

A köles alapos mosása után megfőzzük, a hagymákat belereszeljük vagy feldaraboljuk, vajat belekeverjük, ízesítés a fűszerekkel és a petrezselyemmel. 

Később a világhálót böngészve még több érdekességet tudtam meg róla. Ezt az összefoglalót ajánlom figyelmetekbe!

Sós változatában köretként kedvelem. Az elkészítés roppant egyszerű. Saját magam fundáltam ki ezt a feltétet: 

A hagymát, fokhagymát olajon megpuhítom, ráöntöm a jól átmosott kölest. Ha félig megfőtt, különféle zöldségekkel lehet variálni (sárgarépa, zeller, karalábé, kelbimbó, brokkoli, zöldborsó).  

Édes verzióit saját magam fejlesztettem ki, de nemrég jöttem csak rá, hogy a köles alapú recepteket fel kell, hogy kutassam. A kásáról szóló írásomban említettem, hogy kölessel is mennyei reggelit lehet varázsolni, amit még a kisfiam is kedvel. A minap feltétként reszelt alma, fahéj, méz és kókuszreszelék szerepelt.

Mivel a köles állaga a rizséhez hasonlít, arra gondoltam, a rizskochot ezzel fogom kipróbálni. Először a rizs felét pótoltam csak kölessel, később teljesen mellőztem a rizst. Az eredmény nem sokban különbözött ez eredeti íztől! Párom és fiam is jóízűen fogyasztottak ezt az egészséges édességet! 

Bioboltokban, nagy bevásárlóközpontokban, kis élelmiszerboltok polcain, néha piacokon is kapható! Kis mennyiséget főzzetek meg egyszerre, mert nagyon megdagad. Én pár órával előtte be szoktam áztatni, mint a rizst, hogy jobban megdagadjon.

Örömmel töltöttel el, amikor megtudtam, hogy az ország tortája is kölesből készült.

Szívesen olvasom saját ötleteiteket is!

Írta: Mátyás Judit (Bio banya)