IMG_4366Nyáron sok család kel útra, hogy jól megérdemelt nyaralását töltse el valami szép helyen. Sokan autóval és a legtöbbször olyan távolságra utaznak, amit a gyerekek már nehezen bírnak ki nyűgösködés nélkül. Bár van az a gyerek, aki 20 km-en is képes kiborítani a szüleit. Mindenesetre az alábbiakban olyan játékötleteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel jól le lehet foglalni a gyerkőcöket, élvezetesek, és érdekesek is egyben. Ráadásul némelyiket teljesen egyedül is tudják játszani a gyerekek, lehetőséget teremtve ezzel a szülőknek, hogy ők is nyugodtan beszélgethessenek egymással.

1. Jelöljünk ki egy betűt (akár betűkártyát húzunk ki, akár valaki gondol egy betűre) és olyan feliratokat, rendszámtáblát, reklámot, stb. kell keresni, amiben szerepel az adott betű. Ugyanez játszható számokkal is, egy adott számot kell keresni vagy páros ill. páratlan számokat. Versenyként is játszható: ki talál több ilyen feliratot.

2. Próbáljunk meg úgy lefolytatni egy párbeszédet, hogy csak kérdéseket lehet feltenni. Azaz kérdésre mindig kérdés a válasz. A téma lehet bármi, vagy felváltva dobunk be egy-egy témát, szituációt.

3. Mesét találunk ki közösen, felváltva egy-egy mondatot mondhat mindenki. Csakhogy minden mondatot úgy kell elkezdeni, hogy “sajnos” vagy “szerencsére“. Érdemes a felütő mondatot a szülőnek megadni, amivel valamilyen érdekes helyzetbe állítja a mesét. Pl. “Élt egyszer egy nagyhatalmú varázsló.” vagy “A kutyák bolygójára egyszer csak megérkezett egy űrhajónyi macska”.

4. Az utazás előtt érdemes néhány kifejezést felírni egy-egy cetlire, amit aztán az autóút alatt felváltva kihúznak a gyerekek és úgy kell elmagyarázniuk a szót, hogy magát a szót nem mondhatják ki. Klasszikus tabu játék. Nehezített verziója: a szó alatt szerepel néhány további szó, amelyekkel könnyen körülírható, de ez esetben ezek is tabuk, azaz nem mondhatóak ki.

5. Főleg városban jól játszható: Számoljátok meg, hány biciklistát láttok. Vagy kutyát sétáltató embert. Vagy szemüveges férfit. Vagy sapkás gyereket. Vagy olyan embert, akinek zsebre van dugva a keze. A feladványok sora végtelen, akár a gyerekek, akár a szülő találhatja ki. Vidéken ugyanez állatokkal játszható: hány tehenet, birkát, lovat, madarat, stb. látsz.

6. Ha kinézel az ablakon mi a legmagasabb, amit látsz? Egy templomtorony? Egy irodaház? Egy daru? Próbáljatok meg egyre magasabb dolgokat keresni. Akár meg is tippelhető, hány méteresek.

7. Nézzetek ki az ablakon és keressetek olyan dolgokat, amelyek a szivárvány színeinek felelnek meg. Tehát először piros tárgyakat, vagy olyat, amiben a piros szerepel. Ha megvan legalább öt/tíz/amennyit meghatározunk, jöhet a következő szín, a narancssárga. A szivárvány színei sorrendben a következők: piros, narancssárga, citromsárga, zöld, világoskék, sötétkék, lila.

8. Még az utazás előtt rajzoljunk le vagy nyomtassunk ki néhány autómárka jelet. (Innen le is tölthetitek) Utazás közben ilyen autókat kell keresni a forgalomban. Ha megtalálták a gyerekek, egy pipát lehet tenni a jel mellé. Ki találja meg a leggyorsabban mindet?

9. De ha valaki nagyon kreatív saját keresd-a-párját játékot is gyárthat, mint ahogy azt itt olvashatjátok.

Néhány közismert játék, ami nem is kíván sok magyarázatot:

– kő-papír-olló (amit aztán saját szájízre is lehet alakítani: tűz-víz-levegő, vadász-oroszlán-vipera stb. Az új karakterek kiatalálását a gyerekek legalább annyira élvezik, mint magát a játékot.)

– fekete-fehér-igen-nem

– Holnap utazom, ezért becsomagoltam… (mindenki mond egy tárgyat, de az előtte elhangzottakat is fel kell sorolnia, csak aztán teheti hozzá a sajátját)

– Amerikából jöttem, mesterségem címere…(azzal a különbséggel, hogy most nem elmutogatjuk a foglalkozást, hanem körülírjuk).

 És a végére még egy extra megjegyzés: mielőtt autóba szállunk, ne felejtsünk el vizet, nassolni valót csomagolni a gyerekeknek. Persze ezt is a praktika és az egészséges életmód jegyében, azaz csőrös kupakú  üvegben legyen a víz, az ennivaló pedig lehet mazsola, mogyoró, saját készítésű apró sütemény, keksz ill. falatnyi darabokra vágott gyümölcs.

Jó utazást mindenkinek!