halgombocCsaládommal igyekszünk hetente egyszer tonhalat enni konzerv formájában. Illetve egyszer friss halat teszünk az asztalra. A hekkfilé sajnos nem mindig olyan minőségű, mint azt szeretnénk. Vasárnap épen erre volt példa. Kidobni semmiképpen nem szerettük volna, ezért úgy döntöttünk, hogy halpogácsákat, azaz golyókat formázunk belőle.

Az elkészítése igen egyszerű, sokféleképpen lehet variálni.

Hozzávalók:

1 kg hekkfilé

3 kis zsemle (lásd a saját készítése finn zsemle receptemet)

kevés zsemlemorzsa (v. helyette zabpehely)

2-3 tojás

fűszerek (só, bors, paprika, Bombay Masala, stb.)

petrezselyemzöld

Miután jól összedolgozzuk a masszát, jöhet a pogácsák vagy golyók formázása. A gyerekek biztos nagyobb kedvvel fogyasszák majd őket, ha golyókat látnak a tányérjukon. Forró olajban kisütjük őket, s köretként főzelék, rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina és zöldségek is illenek hozzá.

Szomorúan tapasztaltam, hogy a kollégiumomban élő gimnazisták nagy része nem hajlandó megenni a rántott hekkfilét. Talán kisgyerekként nem került elegendő hal a tányérjukra, hogy megkedveljék. Ebben a csemegében szerintem észre sem lehet venni, hogy a hal dominálna.

Érdemes kipróbálni, mert a magyarok a halfogyasztásban bizony nem állnak az elsők között!

írta: Mátyás Judit alias Biobanya