082Több ízben jártam Finnországban, ahol megismerhettem egy igen finom ételféleséget, a pirogot. Hamar megkedveltem, s gondoltam, itthon is elkészítem. Többféle ízesítése ismert. Az alapreceptet lehet variálni erdei gyümölcsökkel, krumplival, káposztával, stb.

Rizses pirog

Töltelék készítése:

5 dl víz

3 dl kisszemű rizs

1 l tej

1,5 teáskanál só

 

Lassú tűzön hagyjuk megfőni a tejberizst, azaz a kását, majd hűlni hagyjuk.

 

Tészta készítése:

2 dl víz

1 teáskanál só

1,5 dl búzaliszt

4 dl rozsliszt (mással nem helyettesíthető)

A kétféle lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, sózzuk. Hosszúkás rúddá nyújtjuk, majd 20-25 részre osztjuk, melyekből kis golyókat formázunk. A kész gombócokat pár percig letakarva pihentetjük.

A tésztát vékony, ovális formára nyújtjuk, tölteléket halmozunk rá, összezárjuk, széleit ujjunkkal benyomkodjuk. Előmelegített sütőben, magas hőfokon (200-220 fok) kb. 10-15 perc alatt barnára sütjük, végül a kész pirogokat olvasztott vajjal megkenjük. (2 dl forró víz és 50 gramm vaj)

Csupaszivbe1

 

Könnyen fagyasztható, bármikor elővehető és sütőben vagy szendvicssütőben melegíthető.

Finnországban tojáskrémmel fogyasztották, de természetesen bármilyen kence tehető rá. A tojáskrémbe igen finom egy kis mustár, valamilyen mag vagy apróra vágott zöldség is.

írta: Mátyás Judit