A cikkeimben sokat írok arról, anyaként mit tudok tenni, hogy jobb, szebb, nyugalmasabb legyen a család élete. Ez biztosan azért van, mert a legtöbbször magamból indulok ki, és keresem azokat a megoldásokat, amikor én vagyok az, aki változtat, tesz valamit. Alapvetően nem szeretem másnak megmondani mit tegyen (hát hogy jövök én ahhoz?), inkább magamban keresem a megoldást.

Pedig a család arról szól, hogy közösen, csapatként működik. Ez a hasonlat nagyon tetszik nekem, még akkor is, ha nehezemre esik magamra vennem a csapatkapitány szerepét, aki kiosztja (?), irányítja (?), ellenőrzi (?) a feladatokat. Őszintén szólva lehet, hogy ha valaki megkérdezi a fiaimat, azt mondanák, „Nálunk anya a főnök, mindig megmondja mi legyen”, én mégis sokszor úgy érzem, nem vagyok a leghatékonyabb ebben a szerepben.

Pedig milyen fontos lenne, hogy a csapatban mindenki tudja a helyét, szerepét, hogy mit várnak el tőle, mihez van joga és mi a megengedett/nem megengedett. Mennyi konfliktust, félreértést lehetne megspórolni ezzel!

Családi csapatépítés.  Amikor megláttam ennek a konferenciának a címét, nagyot dobbant a szívem, hogy más is így gondolkozik, mint én. Nagyon megörültem, pláne akkor, amikor elolvastam a programot. Végre nem csak okos előadások lesznek, hanem gyakorlati tanácsok is! Szerintem leginkább erre van szükségünk. Ráadásul nem csak hogy sok hasonló gondolkodású ember lesz ott, de az előadóktól is lehet kérdezni. Nem a virtuális térben, hanem élőszóban. Aminek mindig nagyobb az ereje. És most nem csak a testbeszédre meg a mimikára gondolok, hanem arra is, hogy ha valaki pozitív energiákkal dolgozik, ha másoknak segíteni akar, akkor az az energia igenis átjön a hallgatóságnak is. Ezért szeretem az ilyen programokat. Annyira fel tudnak tölteni! Ilyenkor mindig egy jó nagy löketet kapok, hogy ha jól csinálok valamit otthon, abban megerősít, ha meg nem, akkor utat mutat, hogyan lehetne másként csinálni.

Szívből ajánlom nektek is ezt a programot. A részleteket az alábbi linken olvashatjátok: www.ertsunkszot.hu/csaladi-csapatepites

illusztráció: Vanessa Jamin