bach virágterápiaAz előző cikkemben a Bach-virágterápia alkalmazásáról írtam, és ígértem, hogy most már rátérek arra, amit sokan várnak már: hogyan tud segíteni a Bach-virágterápia a várandósság és szülés alatt, illetve hogy miért fontos, hogy harmonikusak legyünk ebben az időszakban.

Mielőtt „előreszaladnék” a várandósság állapotára, nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy nagyon sok pár küzd egyáltalán azért, hogy megfoganjon a kisbabájuk. Biztos Ti is egyre több olyan esetet hallotok, ahol hónapok, vagy akár évek telnek el úgy, hogy „nem jön össze” a baba. Ilyenkor frusztrálttá, kétségbeesetté, néha depresszióssá válhat az amúgy harmonikus pár, és nagy százalékuk lelkiismeretfurdalást élhet meg, gondolván, hogy Ő nem képes gyermeket nemzeni. Sajnos ilyen állapotban még nehezebben fogan meg egy baba, hiszen ki szeretne frusztrált szülőkhöz leszületni? Nagyon nagy segítséget tud nyújtani a Bach-virágterápia ilyen helyzetben, egyrészről  a kialakult negatív kedélyállapotot fel tudja oldani, és ami a legfontosabb, hogy tud dolgozni azokon a lelki tényezőkön, amelyek azt eredményezik végül, hogy „nem mer” megfoganni az a Baba. (Ilyenkor nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagját kezelni kell!) Egy egyszerű, de mégis sűrűn előforduló példa: a Férjnek kevés vagy nem jó minőségű a spermája (mondja az orvos)…de miért is?..Mert például fél, hogy a felesége nem fog vele annyit foglalkozni, mint addig, vagy idő előtt előtörnek belőle a családfenntartási félelmek (pl kispapa depresszió, melyről a következő cikkemben írok).. vagy a Feleségnek a peteérésével, beágyazódással van problémája.. miért?.. Például nem bízik annyira a férjében, még őt is gyereknek tartja, és fél, hogy hogyan fog megbirkózni „egyedül” a terhekkel. Ezek természetesen nem tudatosak, viszont egy terápiás beszélgetés során nagyon szépen kiderülnek, és mivel egy vagy több félelem áll a hátterükben, ezért a Bach-virágkeverékekkel gyengéden orvosolhatóak is. A tanácsadó természetesen nem egyszerre beszélget a párral, hiszen akkor sokkal kisebb esély lenne a felismerésekre és azok őszinte artikulálására.

Végre-végre rátérek a lényegre, egy nő életében a legcsodálatosabb állapotra, a várandósságra. Élet növekszik belül, mocorog, bújik, rugdos, és ami nekem a kedvencem volt: csuklik (:! A szülésig tartó kb 40 hét minden pillanatát ki kellene élvezni, néha csak ülni a kanapén, simogatni a pocakot és figyelni minden egyes rezdülést. De sajnos ma már nem arra nevelnek minket, hogy bízzunk az anyai ösztöneinkben, és akkor tudni fogjuk, mikor mi kell a gyerekünknek, hanem a könyvek hada, média, kéretlen jó tanácsok már várandósan is sok nőt teljesen elbizonytalanítanak. Megjelennek a kétségek, és sok kismama félelmekkel, megfelelési kényszerrel küzd ebben az időszakban, nem beszélve a szüléstől való aggódástól, és attól, hogy milyen anya lesz, hogyan fog szoptatni, így sokszor nem olyan kellemes a várandósság, mint amilyen önmagában lehetne. Mivel gyermekünk a foganás pillanatától tudatos, érző lény, a pocakunkban töltött időszak alatt oda kell figyelnünk, hogy mi az, ami akár a testünkben, akár a lelkünkben történik, mert ő mindent észlel, és el is raktároz abból. Akarták őt? Netán felmerült az abortusz gondolata? Ellentétes neműnek várják, mint ami valójában? Ha az anya fél a szüléstől, akkor az biztos tényleg szörnyű dolog lehet! stb. A lelki köldökzsinór ha akarjuk, ha nem, létrejött, és még jó sokáig jelen is lesz.
Szerencsére a Bach-virágeszenciák annyira gyengédek, hogy a várandósság alatt, szülés közben és szülés után is szedhetők, így nemcsak testileg, hanem lelkileg is fel tudunk készülni gyermekünk érkezésére, feloldva a félelmeket, aggodalmakat, szorongásokat, hogy a várandósság, a szülés, az anyává/apává válás olyan harmonikusan teljen, amennyire az lehetséges. Csecsemők és gyermekek esetében is biztonsággal lehet alkalmazni a virágeszenciákat. Újszülötteknek a szülést követően a Bach-virágeszenciák közül az egyedüliként készen kapható keveréket: a RESCUE (elsősegély) cseppet ajánljuk, melyet Bach doktor kifejezetten hirtelen és nem hosszantartó traumákra, feszültségekre állított össze. Ezzel segíteni lehet mind az újszülöttnek, mind az anyukának, hogy a születési/ szülési traumát könnyebben és gyorsabban tudják feldolgozni. Nagyon fontosnak tartom például egyből inkubátorba helyezett Babák esetében is, sokat segíthet kicsi ijedt lelküknek a feldolgozásban.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire meghatározó a várandósság, a születés, és születés utáni időszak a gyermek kialakuló személyisége szempontjából, és hogy pont ugyanennyire meghatározó maguknak a szülőknek is, egész hátralevő életükre, egymás közötti és a gyermekükkel való kapcsolatukban. Muszáj tudatosan felkészülni és végigvinni ezt az egyébként nagyon szép időszakot. Pont ez a tudatosság az, amitől a szerelmespárból család, és a fiatalokból valóban felnőtt és szülő válik. Ez nyilvánvalóan sok nehézséget, belső és külső konfliktust eredményez, melyeknél nagy kapaszkodó tud lenni egy ilyen szelíd és természetes gyógyír.

A következő cikkben a szülés /születés utáni új élethelyzetről írok (pl: szülés utáni depresszió, kispapa depresszió, első nehéz hetek, a császár-trauma feloldása), és mivel fontos tanulságokat rejt, nagy levegőt veszek és leírom Nektek a saját történetemet.

Bán Orsolya
Bach-virágterápia Tanácsadó
+3620/360-2970
tanacsadas.bachviragok@gmail.com
http://borsimelody.wix.com/bach-therapy-hungary