bach virágterápiaAz előző cikkemben azt ígértem, hogy ezúttal konkrét példán keresztül bemutatom, hogy a Bach-virágterápia miben tér el más gyógymódoktól.

Meg szeretném Veletek osztani saját példámat, mert a levezetés kapcsolódni fog hozzá.

16 éves korom óta küzdöttem gyomor és bélfájdalmakkal, többször átestem tükrözésen, általában a diagnózis kezdődő nyombélfekély volt. Ekkor kaptam kb. fél éves gyógyszeres kúrákat, amely után hol elmúlt a problémám, hol nem. Akkor még nem figyeltem rá, hogy talán át kellene gondolni, hogy mitől lehet ez nálam, egyszerűen csak elfogadtam, hogy ez van, és tettem azt, amit az orvosok tanácsoltak. A tudatosság csak jóval később jött! Kb. 4 és fél éve újra nagyon fájt a hasam, újra tükrözésre küldtek, és ezúttal egy 1 éves gyógyszeres kúrát ajánlottak a magánklinikán. Mivel akkor már másképp gondolkoztam, és tudtam, hogy ha megint gyógyszereket kezdek szedni, akkor a szervezetemet megint csak felesleges méreganyagokkal telítem, és a valós probléma ettől amúgy nem oldódik meg, hiszen az ok, amitől ez kialakult, továbbra is fennáll majd, ezért úgy döntöttem, hogy más utat választok. Egy neves homeopata orvosnőt kerestem fel. Ott találkoztam először a Bach-virágterápiával is, de nem tudtam meg sokat róla, egyszerűen csak használtam, amit a Hölgy adott, és mellette több homeopátiás szert is szedtem. 3 hónap múlva teljesen tünetmentes lettem, a szervezetemet megkíméltem a méreganyagoktól, és lelkileg is sokkal erősebbnek éreztem magam, mint valaha. A Bach-virág tanácsadói pályafutásom nem ekkor kezdődött, az már egy másik történet, egy későbbi cikkben (kismama-terápia témakörnél) fogom leírni.

Nézzük meg, hogy a Bach-virágterápia miben is segít.

Hogy ne menjünk messzire a saját példámtól:
3 nyombélfekély-gyanús páciensnek tükrözést javasolnak, mindhárom elmegy, és a vizsgálat után mindhárom ugyanazokat a gyógyszereket kapja vagy legalábbis összetételben hasonlót. Amennyiben úgy döntenek, hogy nem szeretnék vállalni ezt a fajta gyógyszeres terápiát, ma már számos természetes gyógymód létezik, melyek a betegség okait próbálják felszínre hozni és azt gyógyítani, úgy ahogyan ezt Bach doktor is megálmodta. Én sok alternatív gyógymódban látok fantáziát, egyszerűen csak meg kell találnunk a magunkét!
A Bach-virágterápia hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiához hasonló, azonban betegség/probléma okának feltárásán túl, a testi tünetek mellett legfőképpen a páciens személyiségtípusát és aktuális lelkiállapotát veszi figyelembe.
A virágterápiában talán a legfontosabb kérdés a betegség mögötti érzelem. Ha a 3 fekélyes beteg egyszerre megy be egy tanácsadóhoz, és feltesszük nekik a kérdést, hogy hogyan éreznek a betegségükkel kapcsolatban, akkor az egyik azt mondja majd, hogy szörnyen érzi magát, szorong és szégyelli, hogy nem kávézhat most a kollégáival a fekélye miatt. A másik azt mondja, hogy igaz, hogy mostanában ideges időszaka volt, és ezért alakulhatott ki a betegség, de érzi, hogy ez csak átmeneti állapot, és a diétáját betartva hamar túljut rajta. A harmadik meg sajnálkozik, és azt mondja, hogy a főnöke a hibás, ő hajtotta túl, és hogy mennyire utál annál a cégnél dolgozni. Tehát mindháromnak ugyanaz a betegsége van, de másképpen kell megközelíteni gyógyításukat, a különböző személyiségük miatt.

Szintén egy példa – és biztosan mindenki megfigyelheti az ismerősein, családtagjain:
Vannak környezetünkben olyanok, akikkel kedvesen „kell” beszélnünk ahhoz, hogy megtegyenek valamit, vannak, akik csak akkor hallanak meg bármit, ha határozottan mondjuk nekik, van, akit irányítanunk kell, van. aki már akár egy szóból is ért, és van, aki teljesen önállóan csinálja a dolgát. Tehát különbözőképpen működünk. A mindennapokban is kiderül, hogy ki mire reagál jól és mire nem, és észrevehetjük, hogy mi magunk is másként „bánunk” a környezetünkben lévőkkel.
Ahogy az első cikkemben leírtam:  Bach doktor arra jutott (ahogy azt a fenti példa is bizonyítja), hogy a kezelés megválasztásakor figyelembe kell venni a páciens személyiségét, jelenlegi élethelyzetét és kedélyállapotát, mert úgy vélte, hogy csak úgy lehet egy pácienst érdemben meggyógyítani, ha figyelembe vesszük, hogy az ő típusa hogyan reagál a diszharmonikus állapotokra. Így a Bach-virág tanácsadók ennek megfelelően a három fent jellemzett páciensnek, személyükre szabottan készítik majd el a keverékeket (melyek tehát – a gyógyszeres kezelésektől teljesen eltérő módon – így különböző eszenciákat, hatóanyagokat fognak tartalmazni), ahelyett, hogy egy készterméket kapnának.

Dr. Edward Bach ezt így fogalmazta meg:
„Nem mindannyian ugyanazt a leckét tanuljuk. Egyikünknek büszkeségét kell legyőznie, másikunknak félelmét, van, akinek a gyűlölködést vagy a türelmetlenséget. (…) Az egészség titka abban rejlik, hogy a számunkra rendeltetett leckét tanuljuk meg!”

Természetesen nem csak fizikai betegségre (mint a példában) hatásos a módszer, hanem feszültségre, lelki problémákra, felnőtteknek és gyerekeknek (továbbá állatoknak és növényeknek) egyaránt.

A következő cikkemben a Bach-virágterápia alkalmazásáról lesz szó, majd a későbbiekben kismamák, kispapák és gyerekek Bach-virágterápiájáról.

Bán Orsolya
Bach-virágterápia Tanácsadó
+3620/360-2970
tanacsadas.bachviragok@gmail.com