IMG_0327-001Az ősz két kedvelt gyümölcse az alapvető hozzávaló ehhez a süteményhez. Még jó, hogy most frissen lehet beszerezni a lédús körtét és az illatos diót. Ilyenkor szinte hetente készítem el ezt az egyszerű édességet, mert 1. nagyon gyorsan elkészül, 2. isteni finom 3. az összes gyerek imádja, aki eddig kóstolta.

Hozzávalók:

  • 150 g puha vaj
  • 125 g fehér vagy barna cukor (vagy vegyesen)
  • 2 tojás
  • 75 g teljes kiőrlésű vagy sima liszt (vagy szintén vegyesen)
  • 75 g darált dió (bár mandulával éppúgy elkészíthető)
  • csipet fahéj
  • késhegynyi sütőpor

A tetejére:

  • 3 (lehetőleg nem túl puha) körte
  • 25 g vaj
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítése: 

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Vajazz ki egy tortaformát majd tegyél sütőpapírt az aljára.

A körtéket hámozd meg, negyedeld föl, a magházat távolítsd el. 

A 25 g vajat egy nagy serpenyőben olvaszd meg, majd ha már bugyog, add hozzá az evőkanál cukrot. Karamellizáld, és ha már szép világosbarna, tedd bele a körtéket. Tartsd közepes lángon, kb. 5-10 percig, amíg a gyümölcs egy kicsit meg nem puhul. Ha kész, tedd félre egy kicsit hűlni. 

Egy tálban robotgéppel keverd össze a vajat és a cukrot, amíg habos nem lesz. Egyesével add hozzá a tojásokat, ill egy-egy evőkanál lisztet. Keverd ezt is jól ki. Ezután add hozzá a sütőporral elkevert maradék lisztet, a fahéjat és a diót. Alaposan keverd el, majd öntsd az elkészített tortaformába. 

A tetejére rakd rá a körteszeleteket, szépen elrendezve, és ha maradt még körteleves karamell a serpenyőben, öntsd nyakon vele.  

Tedd a sütőbe, majd kb. 40-50 percig süsd. Tűpróbával megállapítható, hogy pontosan mikor lesz kész. 

Végül hagyd egy kicsit hűlni a tortaformában, majd vedd ki belőle, hintsd meg porcukorral és máris tálalható.

20121017 - Lego-szőnyeg, körtés süti

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat!

írta: Hanula Erika