IMG_1224-001Benedek fiam júniusban töltötte be a 3. életévét. Kiskorától kezdve úgy neveltem, hogy sokat sétáltam vele, kóboroltunk a közeli utcákon, és sok érdekes dologra bukkantunk az ilyen kalandozások során. Beni ennek köszönhetően kiválóan ismeri a környékünket, sok barátra tett szert, illetve a könyvekben olvasott dolgokat innen közelebbről ismerte meg (pl. építkezések, járművek).

Természetesen homokozni is nagyon szeret, mint minden gyerek. Egy jó éve kezdtünk el csöveket gyűjteni, ahogy jártunk a városközpontban, a környező utcákon. Ezeket a kincseket a homokozóba vittük, ahol a szomszéd gyerekekkel kipróbálták, sok fantáziadús ötletük támad játék közben. A fantáziájuk határtalan volt! Egy este annyi minden kitaláltak, hogy csak kapkodtam a fejemet a sziporkázó produkciók láttán!

A kincsek tárháza bővült a konyhából felszabadult műanyag kis vödrökkel, régi fakanalakkal, derelyeszaggatóval, hűtőből kivett rácsokkal, műanyag virágcserepekkel, műanyagszeges tárcsás dübelekkel (ezt a szigeteléshez használják, de mi gombákat készítettünk belőlük, nyomatoltunk a tetejével, ástunk gödröt vele, stb).

Ezen apróságokkal sokkal nagyobb kedvvel játszottak, mint a rendes homokozó játékokkal.

Az általam készített képekkel szeretném bemutatni, hogy kisfiam és barátai mennyire kreatív gyerekek, s ha nekik tetsző foglalatosságot találunk nekik, igen szépen el tudják magukat foglalni. Sok szomszéd furcsán nézett ránk, hogy milyen ötletekkel hozakodtunk elő.

szabad játék

Sok szülő elhalmozza gyerekét márkás játékokkal, amik rövid idő után nem érdeklik a gyereket. Már egész kiskorukban drága rágókákat és csörgőket szereznek be, de a baba szívesebben eljátszik a kulcscsomóval, az üres ásványvizes üveggel, a zipzárral vagy a ruhák cimkéjével. Gondoljatok csak bele, érdemes erre költeni a pénzt? Erre érdemes költeni a pénzt? Azt kérem én is minden rokontól, baráttól, ismerőstől, szomszédtól, hogy jobb az, ha üres kézzel jönnek vagy, ha nagyon akarnak, hozzanak egy mérőszalagot, mert az jobban fogja érdekelni a fiamat, mint egy újabb matchbox.

Csak néhány címszó a felvételekkel kapcsolatban (és más egyéb ötlet is, ami nem került lencsevégre):

– az élet fája készítése csövekből, ágakból és játékokból;

 

szabad játék– hullahoppozás (két csőből készült, majd a két csőből betűket raktak ki, hangokat adtak ki velük, alagutat építettek, limbó hintóztak alattuk, egymásnak gurították a karikát);

 

– sározás, vizezés-mindezek közben kísérleteztek, vulkánt és hegyet építettek köréjük;

 

– zuhanyrózsával telefonálás, simítás, nyomatolás, ásás;

 

– kávézó és fagyizó nyitása (kávékülönlegességek kotyvasztása, sütik és torták formázása);

 

– hűtőráccsal mezőgazdasági munkálatok végzése;

 

– kémcsövezés a kalcium tablettás tégelyekkel, ezekkel nagyon jól lehet vizezni és sározni is, ill. a csúszdán legurítani;

 

– homokba rajzolás faággal, dübelekkel;

 

– kis tó készítése a nagy átmérőjű csövön belül;

 

– a csövön keresztül kavicsok, bogyók, csigák lecsúsztatása;

 

– sárcsokiöntet készítés, csöpögtetés, sárhóember készítés;

 

– nagy átmérőjű csőből és labdából bohócot építettünk, sapkát tettünk a fejére, tornyot is lehet építeni ezekből a játékokból (az Ice’n’Go baseball sapkáival nagyon szeretnek játszani a gyerekek);

 

– a legszélesebb csőbe beletettük a homokozó játékokat, aztán felemeltük a csövet, s kiömlöttek a játékok;

 

– a nagy csövet ráhúzták a lábukra, mintha be lenne gipszelve;

 

– ráálltak a csőre, s egyensúlyoztak rajta;

 

– a hűtő rácsaiból házat építettek, labdákat dobáltak a rácsokba és egy-két csőbe is (ezt a nagyobb gyerekek élvezték, a fiam még nem);

 

– és persze játék közben lehet énekelni és mondókázni velük.

Sok szülőtől hallom azt szemrehányásként, hogy milyen koszos vagy sáros a gyerek keze vagy ruhája. Ha leengedi a gyermekét az udvarra, akkor olyan ruhát adjon rá, ami kinti játékra való, nyugodtan összekoszolhatja. A kosz pedig a gyerek boldogságának a fokmérője! Találkoztam már olyan szülővel, aki felhívta a csemetéje figyelmét, hogy nem koszolja össze a kezét vagy a ruháját a homokozóban. Én csendben hallgattam, s örültem, hogy az én fiam élvezettel játszik a homokban! (:

Remélem, hogy lesz még egy kis jó idő szeptemberben, hogy tudjanak a gyerekek kint alkotni a homokban. Nem napsütéses időben is sok időt lehet velük tölteni a szabadban, hogy levegőzzenek, erősödjön az immunrendszerük. Ősszel pedig gesztenyékkel, makkokkal, bogyókkal és szép színes levelekkel lehet változatosabbá tenni a szabad játékot.

Hosszú, napsütéses napokat kívánok!

írta: Mátyás Judit