vancouver3Milyen az átlagos/preferált szülés (kórházban, otthon, természetes módszerekkel, orvosi beavatkozással, stb.)?

Kb. 80% kórházban szül, de van aki viszi a kórházba magával a dúláját. Sokan vannak olyanok is, akik eleve kérik, hogy ők csak császárral szülhessenek, holott azt orvosilag semmi sem indokolja…

Átlagosan mennyit vannak otthon az anyukák a szülés után, munkába állás előtt?

Akinek volt munkaviszonya, Kanadában 1 évig maradhat itthon és kapja a fizetése kb. 75%-át egy évig.

Van bármilyen egyéb állami juttatás vagy anyagi támogatás ami a gyerekek után jár?

Gyermekek után 6 éves korig egy nagyobb összegű támogatás jár, amit havonta kap meg a család. Utána a családi pótlék jelentősen csökken.

A szoptatás mennyire elfogadott dolog? (tabu, ciki, stb.)

Nagyon erőltetik. Egyáltalán nem ciki, tabu, stb. De a döntés joga teljesen az anyáé.

A  gyerekgyógyászatban mennyire elfogadottak az alternatív gyógymódok? (pl. homeopátia)

Az orvosok, gyógyszer cégek nem igazán reklámozzák, de egyre népszerűbb a szülők körében.

Az apukák általában mekkora és milyen szerepet vállalnak a családi életben?

Ez teljesen egyéntől függ. Én nagyon szerencsés vagyok mert az én kanadai férjem mindenben segít, gyereket pelenkáz, fürdet, stb. Az apák nagy része rendszeresen hordja a csemetéjét valamilyen sportra. Ez általában jéghoki. 🙂

Milyen a bölcsődei, óvodai rendszer? (Van-e állami ovi, hány évesen kezdik a gyerekek, napi mennyi időt töltenek oviban, stb.)

Csak magán óvodák vannak, és az áruk igen borsos. Ha valakinek két vagy több gyereke van jobban megéri nanny-t vagy babysittert fogadni. Állami támogatást csak az egyedülálló szülők ill, a nagyon alacsony fizetésből élők kapnak.

Mi az óvodában a legpozitívabb és legnegatívabb dolog?

Erről nem igazán tudok nyilatkozni, mert az enyémek itthon vannak velem.

Mi a tapasztalat az iskolával kapcsolatban? Hogyan jellemeznéd az ottani oktatási rendszert?

Az itteni iskolarendszer nagyon más. Nem vagyunk megelégedve vele, a magyarországihoz kepést jóval alacsonyabb az oktatás színvonala. Az én lányom rengeteget unatkozik… A tananyagot a leggyengébb diák képességeihez igazitják, aki jól tanul és értelmes, hiába szeretne haladni tovább az anyaggal, addig nem engedik, amíg az osztályban a leggyengébb is arra a színvonalra nem ér, mint a többi. A középiskolában kezdenek el tanulni, az általános iskola csak amolyan „gyermekmegőrző”.

Aki felsőoktatásba kerül, ott már a színvonal igen magas. Ezek az intezmények mind fizetősek, innen pedig sokan kiszóródnak…

Mennyivel jobb ill. rosszabb a hazai iskolarendszer?

Sokkal jobb!

Mit ültetnél át az ottani rendszerből az itthoniban ill. fordítva?

Én szívem szerint mindent átültetnék Magyarországról! Egy pozitívumot látok itt, Kanadában, hogy nincs stressz! A gyerekek ezt itt egyáltalán nem ismerik, így talán boldogabb gyerekkoruk van… 

És a végeredmény majdnem ugyanaz. Az általános műveltsége egy európainak jóval nagyobb, de itt, Kanadában nem látom, hogy az embernek a boldoguláshoz arra szüksége lenne.

És egy extra kérdés: tudnál ajánlani egy-két meseírót, mesét, gyerekkönyvet, ami az országodban ismert ill. közkedvelt ?

 Mi nagyon szeretjük Robert Munsch könyveit. Azon kívül csak magyar könyveket olvasunk nekik, minden este az esti mese magyarul van.