444835_soupAz ilyen hideg időben, amikor az egyik megfázás éri a másikat, érdemes olyan ételeket készíteni, amelyek természetes módon segítik az immunrendszert. A hagyma, a fokhagyma, a gyömbér mind fertőtlenítő hatású és a köhögést enyhítik, úgyhogy ezeknek a kombinációjából tuti jó dolog fog kisülni…azaz kifőni. Nem is kell hozzá sokkal több minden, hogy egy jó forró hagymalevest készítsünk a családnak.

Gyömbéres hagymakrém leves

Hozzávalók:

4-6 fej nagyobb vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 darabka (kb cseresznye-dió nagyságú) friss gyömbér

1-1,5 l húslevesvagy víz

kis hidegen sajtolt olaj

a tetejére petrezselyem, sajt

Elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk (nem kell nagyon apróra, mert össze lesz turmixolva). A gyömbért meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vagy apróra vágjuk. Kis olajon megpirítjuk a hagymákat a gyömbérrel. Amikor már üveges a hagyma, felöntjük a leves mennyiségének megfelelő húslevessel vagy vízzel, és megsózzuk.

20-30 perc alatt alacsony lángon, félig lefedve főzzük, amikor elzárjuk a lángot, botmixerrel összeturmixoljuk, és ezzel krémes állagúvá válik. És kész!

Aki szeretné a végén még egy kis tejszínt is csorgathat bele, amitől krémesebb állagú lesz a leves. Ebben az esetben még a tejszínnel együtt is fel kell főzni.

Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy egy maroknyi reszelt sajttal a tetején garantált a siker!

És még egy technikai megjegyzés: nálunk a gyerekek szinte minden levest megesznek, ha krutont dobálhatnak bele és azt halászhatják ki belőle. Jó trükk, hogy az ilyen egészséges, de markáns ízű leveseket is megegyék.

írta: Hanula Erika