Az ilyen hideg időben, amikor az egyik megfázás éri a másikat, érdemes olyan ételeket készíteni, amelyek természetes módon segítik az immunrendszert. A hagyma, a fokhagyma, a gyömbér mind fertőtlenítő hatású és a köhögést enyhítik, úgyhogy ezeknek a kombinációjából tuti jó dolog fog kisülni…azaz kifőni. Nem is kell hozzá sokkal több minden, hogy egy jó forró hagymalevest készítsünk a családnak.
Gyömbéres hagymakrém leves
Hozzávalók:
4-6 fej nagyobb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 darabka (kb cseresznye-dió nagyságú) friss gyömbér
1-1,5 l húslevesvagy víz
kis hidegen sajtolt olaj
só
a tetejére petrezselyem, sajt
Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk (nem kell nagyon apróra, mert össze lesz turmixolva). A gyömbért meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vagy apróra vágjuk. Kis olajon megpirítjuk a hagymákat a gyömbérrel. Amikor már üveges a hagyma, felöntjük a leves mennyiségének megfelelő húslevessel vagy vízzel, és megsózzuk.
20-30 perc alatt alacsony lángon, félig lefedve főzzük, amikor elzárjuk a lángot, botmixerrel összeturmixoljuk, és ezzel krémes állagúvá válik. És kész!
Aki szeretné a végén még egy kis tejszínt is csorgathat bele, amitől krémesebb állagú lesz a leves. Ebben az esetben még a tejszínnel együtt is fel kell főzni.
Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy egy maroknyi reszelt sajttal a tetején garantált a siker!
És még egy technikai megjegyzés: nálunk a gyerekek szinte minden levest megesznek, ha krutont dobálhatnak bele és azt halászhatják ki belőle. Jó trükk, hogy az ilyen egészséges, de markáns ízű leveseket is megegyék.
írta: Hanula Erika