Az a helyzet, hogy én reggel nem tudok nehéz dolgot reggelizni. Miközben tudom, milyen fontos a reggeli étkezés, egyszerűen nem bírok tojást vagy kenyérféle dolgot enni. (Igen, nekem már ez is nehéz, miközben a férjem képes húslevest is enni reggelire…)
Viszont imádom a kávét.
Bármely napszakban. Mellé pedig jól esik eszegetni valamit, mondjuk egy reggeli kekszet. Csakhogy a bolti verziók egyrészt tele vannak nyomva cukorral meg ki tudja miegyébbel, másrészt elég borsos az áruk. Ezért nekigyürkőztem, hogy elkészítsem a saját ízlésemre formált legjobb reggeli kekszet. Hát, jelentem sikerült. Olyannyira, hogy általában dupla adagot kell készítenem, hogy nekem is jusson belőle, mert a srácok előszeretettel rájárnak.
Íme a mellékelt ábra:
Megosztom veletek a receptet, de tudjatok róla, hogy ez ezerféleképpen variálható, attól függően, ki mit szeret illetve ki mit talál otthon a hozzávalók közül.
Szóval az isteni reggeli keksz receptje a következő:
Hozzávalók:
3/4 bögre vaj vagy margarin
3/4 bögre barnacukor vagy eritrit
1 db felvert tojás
1 és fél bögre liszt (Ez lehet bármilyen: finomliszt, rizsliszt, teljes kiőrlésű liszt, kukoricaliszt, korpaliszt, stb, vagy ezeknek tetszőleges keveréke.)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna (Egyszer nekem kicsit megborult a zacskó és több ment bele, amitől csak lazább szerkezetű lett a keksz.)
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szegfűszeg
1 bögre pépesített banán (minél érettebb a banán, annál jobb)
1 és 3/4 bögre főzetlen zabpehely
továbbá ízlés szerint: mazsola, dió, búzacsíra, napraforgómag, reszelt narancshéj, stb.
Elkészítése:
A vajat, cukrot (eritritet), tojást habosra keverjük. Egy másik tálban a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez. Most következik a banán, a zabpehely és az egyéb hozzávalók. Ha kész a keverék, kiskanállal szagassunk halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.
Oké, nem is ragozom túl a dolgot, próbáljátok ki ti is!
Jó étvágyat hozzá!