jotanacsElsőgyerekes anyukák sokszor tapasztalják, hogy a környezetük – merő jó szándékból – ezer és ezer tanáccsal látja el őket. “Csakis a természetes szülést válaszd!”, “Az epidurál a legjobb, anélkül ne is szülj!”, “Vajúdj kádban!”, “Szülj otthon, hogy ne a rideg kórterembe érkezzen a Kicsi!”, “Nehogy otthon szülj, mert mi van, ha komplikáció lép föl!”, “Szoptass igény szerint!”, “Tartsd be a három óránkénti szoptatást, különben egész nap a ciciden fog lógni a pici!”, “Aludjatok együtt!”, “Nehogy együtt aludjatok, nem fogod tudni átszoktatni a saját ágyába!”, “Hagyd, hogy sírjon egy kicsit, így megtanulja  a napirendet!”, “Ne hagyd sírni, mindig reagálj a sírásra!” stb, stb, stb.

Áááááá, az ember lányának már zúg a feje a sok információtól és hát még tapasztalatlan, kire is hallgasson? Az anyjára, az anyósára, a barátnőjére, a védőnőre, a gyerekorvosra, a szomszéd nénire?! Hiszen mind csak jót akar, de teljesen ellentétes dolgokat javasolnak. Te meg ott állsz laikusan középen, és ha valaki, te aztán tényleg a legjobbat akarod a gyerekednek, de hát mi a legjobb neki? Kinek higgy, kire hallgass?

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha meghallgatod mindenki jó tanácsát, mosolyogva megköszönöd, majd elvonulsz és meghallgatod mit súg a SAJÁT belső hangod. Figyelj a szívedre, figyeld meg, milyen válaszok bukkannak fel ösztönösen benned. Ha mersz hallgatni a belső hangodra, egyszerűen csak tudni fogod, hogy a TE gyerekednek mi a jó.

Hiszem azt, hogy létezik egy nagyon ősi, mély közös tudás, ami az anyák hosszú évezredeken keresztül összegyűjtött tapasztalatát, bölcsességét tartalmazza. Benne van minden élmény, tudás és bölcselet. Nem is benne, inkább bennünk. Közös tudás ez, amihez minden nő hozzáférhet, csak a mai, természettől eltávolodott civilizációnkban néha nagyon nehezen találunk rá. De tudd, hogy számodra is megnyílhat az út, csak figyelj belülre! Nem kell semmit logikusan megmagyaráznod, csak hagyd, hogy sodorjanak az érzelmek, az ösztönök. Nézz bele a gyereked nagy szemeibe, és hallgasd meg, mit súg a szíved. Igaza lesz. Mindig igaza van.

írta: Hanula Erika

illusztráció: Claudia Tremblay