“Minden testvérviszonyban előfordulnak harcok. Teljesen mindegy, a szülők mit csinálnak. A konfliktusok az emberi kapcsolatok velejárói, legyen szó partnerkapcsolatról, barátokról, főnök-beosztott viszonyról vagy testvérekről. Lehet a gyerekednek olyan vágya vagy igénye, amiben a testvére épp az útjában áll. Ez teljesen természetes. Amit szülőként viszont igenis megtehetsz, az az, hogy olyan olyan eszközöket adsz a kezükbe, amikkel ezeket a nézeteltéréseket jól tudják kezelni. Sőt, ezeket az eszközöket aztán egész életükbe fel tudják majd használni az emberi kapcsolataik kezeléséhez. 

Minden gyerek egyedi, ezért a problémák is egyediek. Lehet, hogy ez meglepően hangzik, de a gyerekeid közötti egészséges, támogató és derűs viszony kulcsa nem a viselkedésükben vagy a temperamentumukban keresendő. Természetesen ezek is fontos részei a jó kapcsolatnak, de nem elegendőek.

A kulcs te magad vagy.

Hosszú évtizedekig végeztek testvéreken és többgyerekes családokon kutatásokat, amik nagyon érdekes eredményre jutottak:

“Ha a szülőknek jó a viszonyuk a gyerekeikkel, akkor gyerekeknek is jobb lesz a kapcsolatuk a testvéreikkel. Ha a szülők negatívak vagy tekintélyelvűen nevelnek, büntetnek, akkor a gyerekek sokkal agresszívabban és önzőbben viselkednek egymással.” 

Tehát ha a gyerekedet nem is tudod megváltoztatni, lehetőséged van azt kontrollálni, aki aztán óriási hatással van a gyerekre. Önmagadat.

Normális, ha a gyerekeid néha versengenek egymással. Igen, minden családban megesik, hogy a testvérek minden apró-cseprő dolgon összevesznek, vagy azt mondják, hogy utálják egymást. De a “békés nevelés” módszerével elérhető, hogy az egymás iránti szeretet erősebb legyen a versengésnél és végül is ez győzedelmeskedjen.”

A fenti sorok Dr. Laura Markham könyvéből származnak, aminek a címe Peaceful Parents, Happy Siblings, How to stop the Fighting and Raise Friends for Life. Sajnos a könyv magyarul még nem jelent meg, viszont a pszichológusnő előző könyve, a Békés szülő, boldog gyermek igen, erről korábban írtam is már egy összefoglalót. Mindenkinek ajánlom a könyvet, de az biztos, hogy még a Csupa Szív Magazin oldalán is sokat fogtok találkozni az írónő gondolataival, már csak azért is, mert ősszel megcsinálom az egyik gyerekneveléses kurzusát. Szóval, kövessétek figyelemmel a megjelenő írásokat!