Édesanyám szomszédjától kaptuk ennek a vanília ízű fagylaltnak a receptjét. Az alaprecepthez bármilyen idénygyümölcs adható frissen vagy fagyasztva.
Egy 2 dl-es habtejszínt felverünk ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral. 3-4 tojást különválasztunk, s ezeket is felverjük külön tálban, majd a három keveréket összeborítjuk, majd kanállal óvatosan összekeverjük. Mehet bele kókuszreszelék, mazsola, mogyoró darabok és ízlés szerint gyümölcsök. Négy kis tál lesz belőle. A mélyhűtőben pár óráig állnia kell, hogy jól megfagyjon.
Ehhez a fagylalthoz nagyon jól illik a következő csokoládéöntet.
Hozzávalók:
2 evőkanál kókuszolaj,
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál méz
őrölt fahéj
Nagyon fontos hozzá a kókuszzsír. Ehhez kakaóport öntök, majd mézet édesítőként. A végén kevés fahéj mehet hozzá. Jól ki kell keverni egy edényben, s rácsöpögtetni a hideg fagyira, amin szépen megdermed. A rokon gyerekek ezt igen élvezték!
Annyira finom lett, hogy kitaláltam, hogy házi csokoládé is kiválóan készíthető belőle. Adhatunk hozzá szárított gyümölcsöket, mogyorót, diót, kókuszreszeléket, kókusztejport, stb. A masszát rövid időre a hűtőbe teszem, aztán késsel feldarabolom. Szép formájú csokikat is készíthetünk belőle, ha van kis műanyagformánk.
Jó étvágyat!
írta: Mátyás Judit, alias biobanya