IMG_9954Sok módja van annak, hogy az ember tudatosabb és egészségesebb étkezési szokásokat alakítson ki: megtervezi az elkészítendő ételeket, listával megy a boltba, egészséges ételek receptjeit gyűjti össze és aztán persze próbálja is ki :), stb. Szerintem az egyik első lépés ezen az úton, ha a család kedvenc receptjét (vagy ha olyan receptet találok, amiről azt gondolom, hogy finom lenne) úgy alakítom át, hogy megfeleljen az új élet/étel-felfogásnak. Azaz, a finom lisztet pl. rozsliszttel helyettesítem, fehér helyett barna cukrot használok, a drága mandulát pedig a nagyim kertjéből származó házi dióra cserélem le.Tehát az alap recept megvan, csak testre szabom. Jó példa erre az egyik nagy kedvencünk, a csokitorta. Azaz a CSOKITORTA, merthogy a fiúk imádják a csokit, úgyhogy azt nem iktathattam ki a családi recepttárból.

Lássuk tehát. Az alap az általam nagyon kedvelt Rachel Allen készítette (liszt- és tejmentes) narancsos-mogyorós csokitorta. Amiket én átalakítottam benne:

  • A narancslekvár Angliában igen elterjedt, én viszont nem a boltban vettem, inkább helyettesítettem az anyósom által készített isteni házi baracklekvárral.
  • A mogyorót sem boltban vettem, hanem diót használtam helyette, mert az van a nagyim kertjében, így az is házi.
  • A fehér cukor helyett barna cukrot használtam.
 Fontos még:
  • Nagyon jó minőségű csokit használtam + felhasználtam a maradék mikulás csokikat is.
  • Mivel a végeredmény elég tömény, nagyon jól megy egy szelet tortához egy kis házi lekvár (pl. csipkebogyó) vagy a fagyasztóból előkotort nyáron eltett gyümölcs (málna, eper, ribizli, stb.) felengedve és egy kis vízzel és/vagy mézzel összeturmixszolva. A gyümölcs savanykás íze jól kiegészíti a torta édességét, plusz jó kis vitaminforrás, plusz nagyon jól fel lehet így használni a régi lekvárokat, befőtteket.
És akkor lássuk a receptet: 
 
Hozzávalók:
140 g vaj
140 g étcsoki
4 db tojás kettéválasztva
120 g barna cukor
120 g darált dió
160 g baracklekvár
1 narancs reszelt héjaA krémhez:
60 g étcsoki
60 g tejszín
1 narancs reszelt héja
  • Előmelegítjük a sütőt 190 fokra és előkészítünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, amit ki kell vajazni és kakaóporral megszórni. A vajat és a csokit egy kis lábasban közepes lángon megolvasztjuk, majd félretesszük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig verjük.
  • A cukros tojássárgájához hozzáadjuk a baracklekvárt, a diót és a narancs reszelt héját és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit is és azt is elkeverjük. Végül óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjehabot és elkeverjük, majd a tortaformába öntjük és sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, majd  levesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és még így is sütjük 20 percig. (Azért biztos, ami biztos, végezzünk tűpróbát).
  • Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk nyitott ajtajú sütőnél, majd kivesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  • A krémhez a hozzávalókat egy kis lábasba mérjük és közepes lángon összeolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni. Ha már kicsit megdermedt, de még jól kanalazható, kenhető, akkor a kihűlt torta tetejére kenjük, és megvárjuk, míg teljesen megdermed (hűvös helyen érdemes addig tárolni, hogy gyorsabban dermedjen).
És egy kis ízelítő a készítésből:
20120103 - Játékos hétköznapok, Gergő kinyalja a csokis fazekat
írta: Hanula Erika