finn zsemle (1)Melegen ajánlom a következő péksütemény receptet. Nálunk nagy kedvenc. Kezdetben csak néztem, ahogy

anyukám készíti, s pár hónapja már jómagam is csinálom. Hetente kétszer fordítok rá időt, annyira finom.

Beni fiam már szinte tudja is a hozzávalókat, s a homokozóban vagy a kádban is ezt dagasztja.

Hozzávalók:

Edények: 

kelesztő tál

kis lábas

egy 2 dl-es pohár

mérőkanalak

A kovászhoz: 

fél liter langyos tej

5 dkg élesztő

1 ek cukor (barnával is igen finom)

1 ek graham liszt

A tésztához:

7 dl búzaliszt

2 dl graham liszt

1 dl kukorica liszt

fél dl olaj

1 kk só

magvak (szezám, len, tök, v. napraforgó)

A kész kovászt hozzáöntjük a dagasztótálban lévő száraz anyagokhoz és magvakhoz. Jól kidolgozzuk. Az olajat a végén adjuk hozzá. A tészta jól váljon el a táltól. Lisztezzük ki a tál belsejét és a tetejére is szórjunk búzalisztet. A tészta kelése után búzalisztes kézzel kis, kerek zsemléket formálunk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük őket.  A tepsiben kelni hagyjuk őket. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük őket. Mielőtt behelyeznénk őket, langyos vízzel lespricceljük a tetejüket. Kb. 20 db zsemlénk lesz a fenti adagból. Hűtőben is tárolhatóak, s minden étkezés előtt érdemes a sütőben felmelegíteni pár zsemlét, mert így finomabbak. A magvakból nem kell sok, mert lehúzzák a tésztát. A kukoricaliszt kiváltható graham liszttel is.

Feltét javaslatok:

Lekvárok, vaj mézzel, májkrém, Ajvár szósz, padlizsán krém, cukkini krém, tojás krém, köles körözött, tejfeles túró, csicsókakrém, avokádókrém, tonhal, arab csicseriborsó krém, kacsazsír, stb.

írta: Mátyás Judit