Melegen ajánlom a következő péksütemény receptet. Nálunk nagy kedvenc. Kezdetben csak néztem, ahogy
anyukám készíti, s pár hónapja már jómagam is csinálom. Hetente kétszer fordítok rá időt, annyira finom.
Beni fiam már szinte tudja is a hozzávalókat, s a homokozóban vagy a kádban is ezt dagasztja.
Hozzávalók:
Edények:
kelesztő tál
kis lábas
egy 2 dl-es pohár
mérőkanalak
A kovászhoz:
fél liter langyos tej
5 dkg élesztő
1 ek cukor (barnával is igen finom)
1 ek graham liszt
A tésztához:
7 dl búzaliszt
2 dl graham liszt
1 dl kukorica liszt
fél dl olaj
1 kk só
magvak (szezám, len, tök, v. napraforgó)
A kész kovászt hozzáöntjük a dagasztótálban lévő száraz anyagokhoz és magvakhoz. Jól kidolgozzuk. Az olajat a végén adjuk hozzá. A tészta jól váljon el a táltól. Lisztezzük ki a tál belsejét és a tetejére is szórjunk búzalisztet. A tészta kelése után búzalisztes kézzel kis, kerek zsemléket formálunk. Sütőpapíros tepsibe helyezzük őket. A tepsiben kelni hagyjuk őket. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük őket. Mielőtt behelyeznénk őket, langyos vízzel lespricceljük a tetejüket. Kb. 20 db zsemlénk lesz a fenti adagból. Hűtőben is tárolhatóak, s minden étkezés előtt érdemes a sütőben felmelegíteni pár zsemlét, mert így finomabbak. A magvakból nem kell sok, mert lehúzzák a tésztát. A kukoricaliszt kiváltható graham liszttel is.
Feltét javaslatok:
Lekvárok, vaj mézzel, májkrém, Ajvár szósz, padlizsán krém, cukkini krém, tojás krém, köles körözött, tejfeles túró, csicsókakrém, avokádókrém, tonhal, arab csicseriborsó krém, kacsazsír, stb.
írta: Mátyás Judit