cMármint a fiam osztálytársai, akiknek is Bence szülinapja alkalmából sütöttem meg azt a bizonyos sütit. Dupla adaggal készültem, lévén huszonöt gyereket kellett jóllakatni vele a suliban, és a siker mindent elsöprő volt.

Na jó, ez volt a reklám helye. Most pedig a tények: hihetetlenül egyszerű, egészséges, variálható és anyuka-barát. Tudom, tudom, ezek nagyon elcsépelt jelzőkké váltak már manapság, de hát mit csináljak, ha tényleg így lehet ezt a finomságot jellemezni?! Akkor lássuk a medvét:

Egyszerű mákos süti

Hozzávalók:

10 dkg vaj vagy margarin

2 db tojás

1 bögre (barna) cukor

1 csomag vanliás cukor

1 bögre liszt (lehet rozs, teljes kiőrlésű, sima vagy ezek tetszés szerint keverve)

1 csomag sütőpor

fél evőkanál fahéj

1 bögre darált mák (variációként készülhet darált dióból, mandulából is)

1 bögre tej (igény szerint mandulatej, rizstej, szójatej)

Elkészítése:

A lehető legegyszerűbb. A fenti hozzávalókat jól össze kell keverni és egy kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírozott) tortaformába kell önteni, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tenni. Kb. 20-30 percig kell sütni, de mivel minden sütő más, inkább a tűpróbát ajánlanám: ha tisztán jön ki a középre szúrt tű a sütiből, akkor kész. (Bár azt hozzá kell tennem, hogy a dupla adag több, mint egy óráig sült.)

Képet azért nem csatolok hozzá, mert szegény sütiben semmi kiugróan szép nincs. Szürke, homogén anyag, viszont az íze garantáltan kárpótol a látványért! Kedvcsinálónak azért betettem egy képet a cikk elejére, hogy lássátok, milyen egyszerű akár gyerekekkel együtt is elkészíteni.

Mi sokszor esszük összepürésített gyümölccsel vagy lekvárral. Reggelire is ideális, mert tele van energiával, a mák pedig (a magas kálcium tartama miatt) ideális a gyerekek számára.

Jó étvágyat!

írta: Hanula Erika