rekeszEgy nagyon érdekes gyógymóddal, a Bowen technikával szeretnénk megismertetni benneteket az alábbi cikkel. Remélem, elég alaposan körbejártuk a témát, és a legtöbb felmerülő kérdésre választ tudunk adni. Lássuk hát, mi is az a Bowen technika:

Eredete

A Bowen Technika egy dinamikus izom és kötőszöveti technika, amelynek a gyökerei Ausztráliába nyúlnak vissza, ahol Thomas A. Bowen (1916-1982) ismerte fel és fejlesztette ki ezt az alkalmazást, aki tudását autodidaktaként szerezte és fejlesztette, létrehozva egy egyedülálló kezelési rendszert, amit ma Bowen Technika néven emleget az egész világ. Kivételes képességekkel rendelkezett, az emberi test szemléletét és kezelését illetően mély belső bölcsességgel megáldott minimalista terapeuta volt. A kevesebb több.

Mindössze egy évig tanult orvoslást közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. A háború után ipari kémikusként dolgozott. Ez alatt az idő alatt vált nyilvánvalóvá az a képessége, hogy néhány egyszerű mozdulattal segíteni tudott munkatársai és a környezetében lévők fizikai problémáin. Ennek a híre szájról szájra járt, és egy idő után megszokottá vált számára, hogy hajnalig dolgozik. Emiatt nemsokára feladta cementgyári munkáját és teljes idejében terapeutaként kezdett el működni. Szerencsére az sem csökkentette érdeklődését, hogy nem voltak formális tanulmányai vagy végzettsége, mert mindazonáltal képes volt megoldani az emberek legkülönbözőbb egészségi problémáit és a kezeléseiért keresték is őt az ország minden részéről. Egy 1974-es 27 héten át tartó Viktória állambeli kormány felmérés szerint, természetgyógyászati területen az egész országban neki volt a legtöbb kliense. 1976-ban Mr. Bowen egy egészségügyi konferencián találkozott Oswald Rentsch-el és meghívta magához tanulni, majd később megbízta őt és feleségét Elaine Rentsch-et, hogy dokumentálják a munkáját és a módszerét. Tom Bowen halála után Ossie és Elaine Rentsch küldetésének első lépéseként megalapította a Bowen Therapy Academy of Australia (BTAA) oktatási fórumot a módszer tanítására és Bowtech® – The original Bowen Technique néven 1987 óta tanítja az ún. eredeti Bowen Technikát, ma már 28 országban.

A technika leírása röviden

A Bowen kezelés, a test meghatározott pontjain, megfelelő sorrendben történő, precízen elvégzett dinamikus izom és kötőszöveti lágy fogások szériáiból áll. Az egyes mozdulat csoportok közé szünetek vannak beiktatva. A szünetekben az agy a kapott információt feldolgozza. A kezelés által, javul a keringés, ellazul az izomzat, egyensúlyba kerül az idegrendszer. A szervezet minden rendszerére hatással van. Hatékonyabbá válik a tápanyag felvétele és a salak anyag kiválasztása, ezáltal elkezdődik a méregtelenítés.

Más manuális módszerekhez képest, a Bowen Technika nem alkalmaz erőszakos manipulációkat. Az alkalmazó nem erőlteti rá az akaratát a testre, lehetővé teszi, hogy a test a saját időritmusában és prioritásai szerint végezze el öngyógyító folyamatait. A Bowen alkalmazó abból indul ki, hogy a szervezet veleszületett adottsága, hogy megfelelő körülmények között önmagát gyógyítsa, kiegyensúlyozza. Nem gyógyítunk, feszültségállapotokat optimalizáljuk. A „kevesebb több” elv alapján működik. Ez a fizikális homeopátia. A Bowen Technika minden életkorban alkalmazható. Hatásos és hasznos újszülötteken, kismamákon és idős embereken egyaránt.

Mi az a Bowen technika?

A Bowen Technikát, ha fogalmi alapokra szeretnénk helyezni, azt mondhatjuk, hogy egyfajta masszázs, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. De, amíg egy masszázs során rengeteg impulzus éri az embert, addig a Bowen alkalmazásokban specifikus, célzott stimulációkkal ingereljük a testet, ami gyökeresen más reakciót vált ki. További karakteres különbség, hogy az alkalmazás során szüneteket tartunk a fogások, szekvenciák között.

Szünetek lényege

A Bowenben a szünetek azt a célt szolgálják, hogy az agy feldolgozza fel a kapott információt. Tanulás közben is javasolt, ha 20 percenként szünetet tartunk. Többre fogunk emlékezni, mintha folyamatosan tanulnánk, mondjuk 1 órán át, mert akkor csak arra emlékszünk, amit az elején és a végén tanultunk.

Mit jelent, hogy a test a saját időritmusában és prioritásai szerint végezi el öngyógyító folyamatait? Ez a kezelési mód a figyelemre és a türelmes megfigyelésre épül, nem az akarásra. A szervezet dönti el mit és mikor képes befogadni, majd beindítani.

A kezelés menete

A kezelés végezhető ruhában, de hatékonyabb anélkül. A kezelés kezdetén a kliens hason fekszik, majd később átfordul a hátára. Vannak olyan fogások, amelyeket ülve vagy állva végzünk el. Àltalánosan egy ideális kezelés 15 és 45 perc között történik, az egyéni reakcióktól függően. A legtöbb mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal és néhány tulajdonképpen egy mozdulattal keresztülhalad 2-3 meridiánon. E két rendszer átfedése talán a magyarázat a Bowen technika erős energetikai komponensére és belső szervi hatásaira.

Bowen kezelés napján: Fontos a test mozgásban tartása. Legjobb a kezelés után sétálni. Mozgással indul be a vér- és nyirokkeringés. Fél óránál hosszabb ideig nem tanácsos egy helyben ülni. Kerülni kell a forró fürdőt, szaunát, infralámpát, szoláriumot, és a megerőltető sportot illetve egyoldalú terhelést. Ezek negatívan befolyásolhatják a kezelést követő folyamatokat. Nem vehető igénybe manipulatív terápia. Pl: masszázs, kiropraktőr. Autóból ki- beszállásnál javasolt két lábra érkezni, valamint ülve öltözni a két oldal balanszának megtartása érdekében. Figyelembe kell venni, hogy az agy azzal van elfoglalva, hogy kijavítsa a hibát, ezért a kliens fáradtabb és figyelmetlenebb lehet a megszokottnál. Fél óránként tanácsos meginni 1 dl tiszta vizet. 

Soha nem a betegséget, hanem az embert kezeljük. Hatására szervezet átszervezi önmagát, hogy megtalálja a természetes, eredeti egészséges állapotát. A test harmonizálja önmagát és saját rezgéseit az ideális minta felé közelíti. A Bowen Technika ezt a folyamatot támogatja. Tom Bowen meg volt győződve arról, hogy a kötőszöveti zavarok esetén az egyetemes életenergia a Chi nem tud szabadon áramolni.

A kötőszövet dehidratáltság hatására összehúzódik és letapad, nehezítve a szövetek átjárhatóságát és a mozgathatóságot. A Bowen a kötőszöveteket ellazítva lehetővé teszi a szervezet számára a keringés illetve idegi ellátottság helyreállítását. Sérülés esetén mindezek a funkciók negatívan befolyásoltak, mivel a kötőszövet merevebbé válik, összehúzódik, megcsavarodik, dehidrálódik (víztartalma csökken). Dehidratáltságot többek között okozhat a stressz, a kevés alvás, a kevés mozgás, a túlzásba vitt napozás, gyógyszerek stb. A Bowen kezelést követően gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a letapadások, összehúzódások fellazulnak, a hegesedések a szövetekben meglágyulnak, enyhülnek illetve, hogy a testtartás és mozgékonyság javul, kemény rántás, nyomás, csavarás, illetve nyújtás alkalmazása nélkül.

Az emberek úgy gondolják, hogy egy sebészeti beavatkozás után, a hegesedés befejeztével a panaszok megoldottnak tekinthetőek. Ez 2 okból sem igaz: az eredeti probléma lelki oka nem biztos, hogy megszűnt, ezért ismét kiújulhat a probléma, a másik az ott maradt heg, amely összehúzódásával blokkolja a szervezetben az információ és az energia áramlását. Minden sérülés után (akár zúzódás, égés, szalagszakadás stb.) a szervezet helyreállító működése nyomán a szövetek rugalmassága csökken, amely kihat reflexzónákra és az energia keringés távoli helyeire is. Ezért van az, hogy a fájdalom nem feltétlenül ott jelentkezik, ahol a probléma forrása van. Így lehetséges, hogy egy évekkel korábban szerzett sérüléstől folyamatosan visszatérő fejfájás. A bőr mozgását az alatta több rétegben elhelyezkedő fascia (finom hártya vagy kötőszövet) teszi lehetővé. A fascia a kislábujjtól a fejig egy összefüggő és végtelen húzáson, nyomáson illetve nyúláson alapuló információtovábbító rendszert képez. Már egészen kicsi hegek pl. a térden végzett atroszkópiás (tükrözéses) beavatkozás is befolyásolják a fasciát és ez által az egyes idegpályák működését. A hegekből kiinduló ingerek révén jöhetnek létre kényszertartások. A fasciális hálózatrendszerben a hegek által „adáshiba” történik, így a hegtől távoli testtájakon felléphetnek panaszok, amelyekre sokszor nem gondolnak, hogy a gyógyultnak minősített heg okozhatja. Ezért van az, hogy a fagyott váll holisztikus szemlélet nélkül nem kezelhető. A fagyott váll lehet egy térd, csípő vagy akár bütyök műtéttől is, vagy megfordítva egy pajzsmirigy műtét hege is vezethet térdfájdalomhoz. A legtöbb problémát az alhas szintjén elvégzett műtétek okozzák. A legfontosabb energiapályák útvonalait vágják át és állítanak fel akadályokat. Ezekre a problémákra Bowen Technika kiváló megoldás. Sem a test, sem a lélek nem felejtenek.

Testünk bármelyik eleménél fellépő sérülés vagy rendellenesség a többi részénél is rendellenességek, zavarok láncolatát okozhatja. Az izompólya, a fascia a csontokat is húzza magával. Minél tovább áll fenn a zavar a testben, annál több kompenzáció rögzül és épül egymásra, ami oda vezethet, hogy több testrészre kiterjed a fájdalom. Bowen kezelés által az izom- és kötőszöveti feszültségek optimalizálódnak a vérkeringés helyreáll.

A Bowen talán legalapvetőbb és legfontosabb hatását a vegetatív (akaratlanul működő – pl. légzés) idegrendszerre fejti ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. Napjainkban a legtöbb ember folyamatosan stresszes, ebből kifolyólag túlingerlések állapotában él. Gyógyulási folyamatok akkor kezdődnek, amikor az autonóm idegrendszer nyugalmi módba vált át. A technika láthatóan katalizálja ezt a folyamatot. A kezelések alatt megfigyelhető, hogy egyesek igen gyorsan álomba merülnek, vagy mélyen ellazult állapotba kerülnek. Ez mutatja, hogy mélyebb szinten megtörténik a stressz oldódása. Ez talán a magyarázat arra, hogy néhány Bowen kezelés működésbe hozza, felgyorsítja a felépülési folyamatot, ami a traumából való gyógyulás, betegség vagy operáció után elakadt.

Mit jelent, hogy az összes szervrendszerre hatással van?

Testünkben nem létezik külön a többitől függetlenül létező rész. A kötőszövet, ahogy a nevében is benne van, összeköti és szerves egységgé integrálja a test összes elemét.

Egy meghúzódott izom így tud pl. fejfájást okozni vagy a boka problémától fájhat az állkapocs… Minden, mindennel összefügg! Megtörténhet, hogy nem ott van a kiindulás pont, ahol a fájdalom jelentkezik. Bowen az okokat keressük és kezeljük. Kezelés közben a nyugalom és a csend segíti a paraszimpatikus idegrendszert, hogy át tudja venni az „irányítást”. A test öngyógyító funkciói leghatékonyabban ebben az állapotban tudnak működni. Ez, adott esetben fáradtság érzésével jár, mert az agy a kapott feladatán dolgozik. A Bowen egy külső segítséget, löketet ad. Aki ennél többet vár bármilyen kezeléstől/kezelőtől, vagy orvostól az csalódni fog. A csoda bennünk lakik. Mindenki a saját maga első számú orvosa.

Egy amerikai orvos azt mondta, hogy mielőtt az emberek orvoshoz mennek, inkább vegyenek részt egy-két Bowen kezelésen, mert a legtöbb ember nem beteg, csak nagyon stresszes! Ha a két kezelést követően valaki még mindig nincs jól, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A kezelést követően az orvosok sokkal letisztultabb képet kaphatnak arról, hogy hol a probléma!

 

Várandósok részére az alábbi problémákra ajánlott:

alvászavar, kimerültség, relaxáció, energiaáramlás helyreállítása,

hát, derék és keresztcsont fájdalma a terheléstől

ha nem tud befordulni a baba

ha nem indul be a szülés időben (és az orvos be szeretné indítani)

láb, boka ödéma

migrén

ha feszül a has

kiütések (pl. epe problémától)

reflux, gyomorfájdalom

 

Szülés után jelentkező problémák:

gátfájdalom, gátmetszés és repedés esetén

tejelválasztással kapcsolatos problémák

mellgyulladás

méhfal vastagodás endometrózis

inkontinencia

alvászavar, kimerültség, relaxáció, energiaáramlás helyreállítása,

császármetszés hege

hátfájdalom a sok emelgetéstől (váll, karok, nyak fájdalmai, ill. túlterhelése)

migrén

menstruációs problémák, PMS

székelési problémák

 

Újszülötteket, csecsemőket érintő kérdések:

nyugtalan ideges baba

emésztéssel kapcsolatos problémák hányás, hasmenés/székrekedés

szájpadlás abnormitások

ekcéma

 

Kisgyermekeknél fellépő komplikációk:

megfázás, nátha, influenza

mandulagyulladás, torokgyulladás

allergia, asztma

szájpadlás abnormitások

fogszabályzás, fogcsikorgatás, fogtorlódás

dadogás

süketség

dyslexia

ekcéma

hasmenés

skoliózis (gerincferdülés)

ágybavizelés 5 éves kor után

X láb

viselkedési, tanulási zavar

műtét utáni hegek

tartásjavító torna hatékonyabbá tétele

 

Babát tervezők részére: ha nem sikerül teherbe esni természetes úton (párban végezzük)

/Forrás: www.bowen.hu/

 

írta: Pinczés Zsuzsa (Bowen alkalmazó)

       +36-70/523-2916